Народні обранці планують скасувати систему НАССР для підприємств малих потужностей

09:08, 10 октября 2019
Водночас планується залишити обов’язок застосування системи НАССР для тимчасових споруд торговельного призначення.
Народні обранці планують скасувати систему НАССР для підприємств малих потужностей
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховна Рада 4 жовтня отримала законопроект №2230 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту прав операторів ринку харчових продуктів, в управлінні яких перебувають малі потужності» авторства народних депутатів Ігоря Фріса, Едуарда Порощука, Олександра Матусевича та інших. Основні положення цього законопроекту скасовують впровадження системи НАССР для підприємств малих потужностей.

Як відомо, з 20 вересня 2019 року набули чинності вимоги дотримання постійно чинних процедур, заснованих на принципах системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР), для останньої категорії операторів ринку — підприємництв малих потужностей, які постачають харчові продукти кінцевому споживачу, мають не більше ніж десять осіб робочого персоналу, займають площу не більше ніж 400 м кв., або які не постачають харчові продукти кінцевому споживачу та мають не більше ніж п’ять осіб робочого персоналу. До них належать кафе, ресторани, кондитерські, кіоски, які продають шаурму, каву і паніні, кухні та харчоблоки, які готують їжу для шкільних і дитсадівських їдалень.

Однак, як зазначають законотворці, для суб’єктів мікропідприємництва розробка і впровадження цієї системи є клопітким, тривалим та фінансово затратним процесом, до розробки якого необхідно залучати або власних працівників, або найманих експертів, що в умовах збільшення різного роду фінансового навантаження і податкових платежів може призвести до припинення здійснення ними господарської діяльності та внаслідок цього — до звільнення найманих працівників і зменшення бюджетних надходжень, чого не можна допустити, адже це не сприятиме покращенню інвестиційного клімату в Україні.

Законопроектом №2230 пропонується зменшити фінансове навантаження на суб’єктів господарювання  операторів ринку харчових продуктів, в управлінні яких перебувають малі потужності, шляхом внесення змін до деяких законодавчих актів України, які регулюють суспільні відносини на ринку харчових продуктів, а саме — до Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів».

Зокрема, вимоги щодо застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР), законопроектом не поширюються на малі потужності.

Водночас планується залишити обов’язок застосування вимог щодо запровадження НАССР для тимчасових споруд торговельного призначення для здійснення підприємницької діяльності. Це кіоски, павільйони, торговельні лотки тощо, які, як правило, є закладами швидкого обслуговування і найчастіше допускають порушення законодавства, що становлять загрозу життю та здоров’ю населення.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла про безпечність харчової продукції: що таке система НАССР.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва