Правозахисникам дозволять доступ до колоній: законопроект ухвалено у першому читанні

15:26, 29 октября 2019
Адвокатська монополія у кримінальному процесі при цьому зберігається.
Правозахисникам дозволять доступ до колоній: законопроект ухвалено у першому читанні
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

29 парламент ухвалив у першому читанні законопроект №2063 народного депутата Сергія Власенка про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення доступу захисника до особи, яка має право на захист.

Як зазначає нардеп, наразі на практиці виникає проблема доступу захисника до осіб, що реалізують право на захист у кримінальному провадженні у вихідні, святкові, неробочі дні, що негативно впливає на хід кримінального провадження, оскільки певні процедури необґрунтовано затягуються, а це може мати певний корупційний прояв.

Законопроект має удосконалити механізм реалізації права на захист шляхом можливості прямого доступу підозрюваного, обвинуваченого, засудженого до захисника в робочі, вихідні, святкові, неробочі дні. Законопроект передбачає наступні зміни:

  • особливий режим у закладах попереднього ув’язнення не припиняє зустрічей із захисником, законним представником, якщо відсутня загроза безпеці та здоров’ю осіб, що перебувають в місцях попереднього ув’язнення;
  • затриманий матиме право на зустріч без обмеження в часі та кількості із захисником, законним представником одразу на його вимогу в робочі, вихідні, святкові, неробочі дні в будь-який час за власною ініціативо та/або ініціативою захисника, законного представника;
  • зустріч із захисником є конфіденційною, аудіо- та відеофіксація зустрічі, присутність на зустрічі інших осіб можлива виключно з письмової згоди захисника та підозрюваного, обвинуваченого, засудженого;
  • взята під варту особа має право на правову допомогу, конфіденційні юридичні консультації з адвокатом, захисником, законним представником, іншими фахівцями у галузі права, які за законом мають право на надання правової допомоги особисто чи за дорученням юридичної особи з метою реалізації особою, взятою під варту, права на захист. Такі зустрічі можуть бути необмежені у часі та кількості в робочі, вихідні, святкові, неробочі дні з 7-ї до 20-ї години;
  • такі ж необмежені у часі та кількості зустрічі зможуть одержувати і засуджені в колоніях усіх рівнів безпеки;
  • зустріч особи, взятої під варту, з адвокатом, захисником, законним представником, іншим фахівцем у галузі права, який за законом має право на надання правової допомоги особисто чи за дорученням юридичної особи, є конфіденційною, аудіо- та відеофіксація зустрічі, присутність на зустрічі інших осіб можлива виключно з письмової згоди засудженого та адвоката, захисника, законного представника, інших фахівців у галузі права, які за законом мають право на надання правової допомоги особисто чи за дорученням юридичної особи.

Головне науково-експертне управління ВР у своєму висновку наголосило, що законопроектом пропонується забезпечити право на захист шляхом проведення «адвокатом, захисником, законним представником, іншими фахівцями у галузі права, які за законом мають право на надання правової допомоги особисто чи за дорученням юридичної особи» зустрічей з підзахисним у робочі, вихідні, святкові, неробочі дні з 7-ї до 20-ї години. Однак, відповідно до ч. 3 ст. 131-2 Конституції України захист особи від кримінального обвинувачення здійснює виключно адвокат. Окрім того, у ч. 1 ст. 45 КПК зазначено, що захист здійснюється лише адвокатом. Проте варто зазначити, що законопроект №2063 змін до ст. 45 або ж до Конституції щодо адвокатської монополії у кримінальному процесі не передбачає.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» писала, що оприлюднено законопроект щодо впровадження електронного документообігу в законодавчому процесі.

Також ми писали, що Зеленський зробив кадрові призначення у НКРЕКП.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва