Президент подав законопроекти щодо розвідувальної діяльності

16:12, 12 ноября 2019
Метою законопроектів є вдосконалення правових засад забезпечення діяльності розвідувальних органів України.
Президент подав законопроекти щодо розвідувальної діяльності
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Президент Володимир Зеленський подав ряд законопроектів щодо вдосконалення правових та організаційних засад функціонування розвідки.

Законопроект №2412 має на меті унормовання структури розвідувального співтовариства та вдосконалення принципу розмежування повноважень розвідувальних органів України та сфер їхньої відповідальності. 

Передбачається підвищити соціальний та правовий захист співробітників кадрового складу, зокрема посадові оклади таких співробітників розраховуватимуться відповідно до розміру прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб станом на 1 січня календарного року, як це запроваджено для працівників Національного антикорупційного бюро, Державного бюро розслідувань, органів прокуратури, суддів.

Законопроект, крім іншого, регламентує порядок здійснення контролю за діяльністю розвідувальних органів України. Мова йде про розмежування президентського, парламентського та державного фінансового контролю за суб’єктами розвідувального співтовариства. Визначено, що громадяни України беруть участь у здійсненні цивільного контролю в порядку, встановленому Конституцією України та законами України.

КУпАП у випадку прийняття законопроекту буде доповнено статтею 188-52 наступного змісту:

«Перешкоджання здійсненню розвідувальними органами визначених законом функцій або повноважень, а так само відмова від надання цим органам сприяння в забезпеченні їх реалізації у випадках та порядку, передбачених Законом України «Про розвідку», — тягне за собою накладення штрафу від п'ятнадцяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян».

Проект закону №2413 передбачає внесення змін до Бюджетного кодексу України в частині фінансування розвідувальної діяльності. 

Законопроектом №2413 вносяться зміни до статей 29 та 30 Бюджетного кодексу України в частині визначення джерел формування спеціального фонду Держбюджету.

Так, законопроект встановлює, що джерелами формування спеціального фонду Державного бюджету України можуть бути кошти від реалізації розвідувальними органами України майна, у тому числі нерухомого, з метою спрямування таких коштів на забезпечення виключно розвідувальної діяльності розвідувальних органів України.

За ініціативою Президента Закон України «Про службу зовнішньої розвідки України» пропонується викласти в новій редакції. Законопроект №2414 визначає правовий статус, загальну структуру, засади керівництва та загальну чисельність Служби зовнішньої розвідки України. 

Як зазначається в пояснювальній записці: «Проект Закону розроблено в рамках реалізації положень Національної розвідувальної програми на 2016-2020 роки в частині реформування розвідувальних органів України з метою розвитку розвідувальних спроможностей держави».

В законопроекті пропонується нове визначення поняття «Служби зовнішньої розвідки України» — це розвідувальний орган України, який здійснює свою діяльність під загальним керівництвом Президента України відповідно до Закону України «Про розвідку».

Передбачається затвердити загальну чисельність Служби зовнішньої розвідки України у кількості 4350 співробітників.

Проект закону встановлює засади діяльності керівництва Служби зовнішньої розвідки України. Якщо чинна редакція закону визначає, що загальне керівництво СЗРУ здійснюється Президентом України, а безпосереднє керівництво — головою, який призначається на посаду і звільняється з посади Президентом, то законопроект 2414 чітко конкретизує наступне: «Керівництво Службою зовнішньої розвідки України здійснює Голова Служби зовнішньої розвідки України, який призначається на посаду і звільняється з посади Президентом України».

У випадку ухвалення законопроекту СЗРУ функціонуватиме відповідно до затвердженої Президентом України Організаційної структури. Для виконання покладених на неї завдань Службою зовнішньої розвідки України можуть створюватися територіальні підрозділи в межах затвердженої загальної чисельності, а також заклади, підприємства, установи, організації.

Законопроект, у випадку його ухвалення, набере чинності одночасно з набранням чинності Законом України «Про розвідку».

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Верховна Рада ухвалила законопроект №2189

Крім того, ми писали про те, що Верховна Рада України в першому читанні ухвалила законопроект №2172.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Михайло Спірідонов
    Михайло Спірідонов
    голова Харківського окружного адміністративного суду
  • Олена Фонова
    Олена Фонова
    суддя Господарського суду Луганської області