Кабмін планує зробити в’їзд в Україну для іноземців за поданням біометричних даних: законопроект 2478

14:20, 27 ноября 2019
Законопроектом створюються правові підстави для збору біометричної інформації іноземців та осіб без громадянства.
Кабмін планує зробити в’їзд в Україну для іноземців  за поданням біометричних даних: законопроект 2478
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Прем’єр-міністр України Олексій Гончарук 21 листопада зареєстрував у Верховній Раді проект закону №2478 «Про внесення змін до Закону України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства» щодо подання іноземцями та особами без громадянства біометричних даних для оформлення віз».

Автор законопроекту зазначив, що наразі єдиною ланкою процесів ідентифікації уповноваженими органами України особи іноземців та осіб без громадянства, що не передбачає використання їх біометричних даних, залишається оформлення віз для в’їзду в Україну.

У пояснювальній записці зазначено, що Закон усуне зазначену прогалину в регулюванні міграційних процесів в Україні та дозволить:

- спростити процедуру ідентифікації особи іноземців та осіб без громадянства під час/після їх в’їзду на територію України;

- удосконалити здійснення причетними державними органами контролю міграційних потоків іноземців та осіб без громадянства;

- покращити координацію уповноважених органів України з реалізації державної міграційної політики;

- посилити боротьбу проти використання підроблених документів в Україні.

Проект Закону передбачає внесення змін до Закону України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства» в частині створення правових підстав для збору біометричної інформації іноземців та осіб без громадянства у рамках процедури оформлення віз для в’їзду в Україну і транзитного проїзду через її територію.

Так, правила оформлення іноземцям та особам без громадянства візи, подання ними своїх біометричних даних під час оформлення візи та перелік документів, необхідних для її отримання, встановлюються Кабінетом міністрів України.

Законотворці зазначили, що ця  стаття передбачає створення правових підстав для встановлення Кабінетом міністрів України порядку фіксації, використання та зберігання біометричних даних, що подаватимуться під час оформлення віз.

Змінюються підстави для відмови в наданні візи

Іноземцю або особі без громадянства може бути відмовлено в наданні візи, якщо заявник відмовляється подати свої біометричні дані для їх фіксації, якщо інше не передбачено законодавством чи міжнародними договорами України.

Також зазначається, що  іноземці та особи без громадянства зобов’язані подавати свої біометричні дані для їх фіксації уповноваженим органам України під час:

- в’їзду в Україну і виїзду з України в рамках процедури прикордонного контролю в пунктах пропуску через державний кордон України;

- оформлення посвідок на тимчасове/постійне проживання;

- затримання іноземців та осіб без громадянства в Україні у визначених законом випадках;

- вжиття заходів в рамках процедури примусового видворення з України іноземців та осіб без громадянства, що не залишили територію України в установлений строк тощо.

Також ми писали про схеми незаконної легалізації іноземців в Україні.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде