ВП ВС висловилася щодо статусу прокурора, який включений в групу

18:03, 10 декабря 2019
Група прокурорів діє як єдиний суб’єкт зі сторони обвинувачення — прокурор.
ВП ВС висловилася щодо статусу прокурора, який включений в групу
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Велика Палата Верховного Суду у справі №629/847/15-к визначила статус прокурора, якій включений до групи прокурорів.

ВП ВС констатувала, що всі прокурори, визначені у групі прокурорів для здійснення процесуального керівництва (за винятком старшого прокурора, на якого, крім іншого, покладається додаткове повноваження з керівництва діями інших прокурорів групи), є взаємозамінними та рівнозначними між собою в межах визначеного кримінального провадження.

Протилежне розуміння нівелювало б саму мету створення такої групи прокурорів у кримінальному провадженні.

ВП ВС дійшла висновку про те, що право на подання апеляційної та касаційної скарг прокурором, який входить до складу групи прокурорів, визначеної в порядку статті 37 цього Кодексу, не обмежується його участю в судових засіданнях з розгляду конкретного кримінального провадження в судах попередніх інстанцій.

Група прокурорів, визначена у конкретному кримінальному провадженні відповідно до статті 37 КПК України, діє як єдиний суб`єкт зі сторони обвинувачення — прокурор.

Процесуальні дії, що вчиняють прокурори, які входять до групи, мають характер взаємодоповнюваності та взаємозамінності й спрямовані на реалізацію прав і обов`язків прокурора, відповідно до норм КПК України.

Про механізм відступу від висновків об’єднаної палати

Відсутність у статті 434-1 КПК України механізму для відступу від правового висновку, викладеного в рішенні об`єднаної палати, є правовою прогалиною, вирішення якої має істотне значення для формування практики суду касаційної інстанції.

Велика Палата Верховного Суду вважає, що усунення цієї прогалини можливе шляхом застосування аналогії норм кримінального процесуального закону, які регламентують порядок передачі кримінального провадження у разі необхідності відступу від висновку палати (тієї ж самої, яка раніше сформулювала правовий висновок), а також Великої Палати Верховного Суду, тобто за аналогією до частин першої та четвертої статті 434-1 КПК України.

На думку ВП ВС, якщо колегія суддів, палата вважають за необхідне відступити від висновку щодо застосування норми права у подібних правовідносинах, викладеного в раніше ухваленому рішенні об`єднаної палати відповідного касаційного суду, то справа може бути передана на розгляд об`єднаної палати Касаційного кримінального суду, яка за наявності для цього відповідних правових підстав може відступити від висновків, прийнятих цією ж об`єднаною палатою раніше.

Велика Палата вирішила виключну правову проблему щодо перебігу позовної давності.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей