Суддя у відставці, суд ліквідовано: де отримати довідку для оформлення пенсії

08:15, 23 декабря 2019
Депутати хочуть полегшити суддям отримання довідок, нагород та уточнити право на відставку.
Суддя у відставці, суд ліквідовано: де отримати довідку для оформлення пенсії
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

На сайті Верховної Ради з’явилися законопроекти, якими вносяться зміни до Закону України «Про судоустрій і статус суддів».

Перший — це проект закону №2626 «Про внесення зміни до ст. 142 Закону України "Про судоустрій і статус суддів" щодо пенсійного забезпечення та щомісячного довічного грошового утримання судді у відставці».

Вищезазначену норму планують доповнити частиною шостою такого змісту:

«6. У разі ліквідації або реорганізації судів, питання видачі документів, які стосуються персональних (особистих) даних судді, перерахунку судді грошових сум на утримання його у відставці або пенсійних платежів при відсутності ліквідаційної комісії відповідного суду покладається на:

1) Верховний Суд  щодо осіб, які працювали на посаді судді у Верховному Суді України, Верховному Суді, Вищому господарському суді України, Вищому адміністративному суді України, Вищому спеціалізованому суді України з розгляду цивільних та кримінальних справ;

2) апеляційні суди відповідної спеціалізації, які здійснюють судочинство в апеляційному окрузі до якого входив ліквідований або реорганізований апеляційний суд;

3) місцеві суди відповідної спеціалізації, які здійснюють судочинство в округах до яких входив ліквідований або реорганізований місцевий суд».

Особові справи суддів ліквідованих або реорганізованих судів пропонують зберігати у судах, на які покладено обов'язок видачі відповідних документів та довідок.

Необхідність законопроекту депутати пояснюють проблемами з отриманням довідок суддями, які пішли у відставку з ліквідованих судів, адже рішеннями Вищої ради правосуддя від 26 грудня 2017 року розглянуто питання ліквідації, утворення та реорганізації судів.

Закон України «Про судоустрій і статус суддів» та «Порядок подання документів для призначення (перерахунку) і виплати щомісячного довічного грошового утримання суддям у відставці» не визначають суд, що повинен чи може видавати подібні довідки. Суддя у відставці, як правило, звертається до суду, в якому він працював до виходу у відставку, а у разі його ліквідації, реорганізації тощо  до будь-якого іншого суду з урахуванням інстанційності, територіальності, спеціалізації.

Але у низці випадків голови судів безпідставно відмовляють у видачі довідок, мотивуючи це тим, що новоутворені суди не є правонаступниками судів, які були ліквідовані, що, по суті, є порушенням прав цієї категорії суддів.

Саме тому постало питання необхідності законодавчого врегулювання порядку видачі довідок для перерахунку щомісячного довічного грошового утримання (виплати пенсійних платежів) суддям, які пішли у відставку з судів, які у подальшому були ліквідовані, з метою виключення випадків безпідставної відмови у їх видачі.

Ініціаторами законопроекту є народні депутати України IX скликання:

- Павліш Павло Васильович;

- Новіков Михайло Миколайович;

- Бабій Роман Вячеславович;

- Дирдін Максим Євгенович;

- Задорожний Андрій Вікторович;

- Костін Андрій Євгенович;

- Мережко Олександр Олександрович.

Проект закону буде аналізуватися в Комітеті ВР з питань правової політики.

Крім того, іншим законопроектом №2597 від 13.12.2019 «Про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів"» депутати пропонують встановити порядок нагородження діючих суддів (до звільнення з посади або припинення їх повноважень) державними нагородами.

Депутати вважають, що чинна редакція Закону України «Про судоустрій і статус суддів» унеможливлює отримання суддями нагород, відзнак та грамот.

Крім того, наразі норми Закону України «Про судоустрій і статус суддів» дозволяють судді піти у відставку, маючи критично малий фактичний стаж роботи на посаді судді. Народних обранців турбує, що це може призводити до безпідставного відтоку кадрів із судової системи та збільшення державних видатків на виплату пенсії або довічного грошового утримання таких суддів.

Тому вони пропонують:

  1. До стажу роботи на посаді судді зараховувати весь фактично наявний стаж (досвід) роботи (професійної діяльності), що надає право для обрання (призначення) на посаду судді, який має особа на момент такого обрання (призначення), але не більш ніж десять років.
  1. Право подати заяву про відставку буде мати суддя, який має стаж роботи на посаді судді не менше двадцяти років, з яких безпосередній період роботи суддею в Україні не може становити менше десяти років із дня зарахування його до штату відповідного суду.

Раніше ВП ВС сформулювала правову позицію про складання підозри судді.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки