Опубліковано новий порядок перевірок арбітражних керуючих

16:33, 24 декабря 2019
Мін’юст сподівається, що вніс збалансовані зміни.
Опубліковано новий порядок перевірок арбітражних керуючих
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Вступив у силу новий Порядок здійснення контролю за діяльністю арбітражних керуючих, затверджений Міністерством юстиції України Наказом №3928/5 від 6.12.2019 року.

Як зазначила у себе на Фейсбуці заступник міністра юстиції Валерія Коломієць, яка відповідає за державну регуляцію у даній сфері, при підготовці нового Порядку були розглянуті численні пропозиції арбітражних керуючих і в результаті внесені доволі збалансовані зміни. Серед них враховані пропозиції щодо строків проведення планових та позапланових перевірок; щодо чіткого врегулювання підтвердження отримання повідомлення про перевірку; щодо можливості користуватися послугами представника; а також зроблено чітке визначення територіальних органів міністерства, котрі уповноважені проводити перевірки щодо конкретного арбітражного керуючого.

Відтепер, зокрема, строк проведення перевірки не може перевищувати для планової перевірки — восьми робочих днів, а для позапланової перевірки — трьох робочих днів.

Повідомлення про проведення перевірки надсилається арбітражному керуючому електронною поштою на адресу, зазначену в Єдиному реєстрі арбітражних керуючих України, та цього ж дня надсилається рекомендованим поштовим відправленням за рахунок коштів органу контролю на адресу контори (офісу) арбітражного керуючого або вручається особисто арбітражному керуючому чи його представнику за довіреністю, що посвідчується особистим підписом арбітражного керуючого чи його представника. Арбітражний керуючий вважається повідомленим про проведення перевірки з моменту отримання повідомлення про проведення перевірки особисто арбітражним керуючим або його представником за довіреністю, або через чотири робочих дні з дати відправлення такого повідомлення рекомендованим поштовим відправленням. Докази надсилання повідомлення арбітражного керуючого про проведення перевірки є невід'ємною частиною матеріалів перевірки.

Не зазнали змін дисциплінарні стягнення, що застосовуються до арбітражного керуючого. Ними залишаються попередження, догана, тимчасове зупинення права на здійснення діяльності арбітражного керуючого, позбавлення права на здійснення діяльності арбітражного керуючого.

Крім того, однією з підстав для проведення позапланової перевірки залишаються звернення (скарги) фізичних та юридичних осіб щодо дій арбітражного керуючого. Представники професійної спільноти неодноразово нарікали, що скаржаться переважно недобросовісні боржники, які в такий спосіб хочуть або затягнути провадження стосовно себе, або позбутися занадто принципового арбітражного керуючого.

Валерія Коломієць підтвердила, що при погодженні кінцевої редакції було взято в роботу далеко не всі напрацювання арбітражних керуючих.

«І це доволі логічно. Адже Мін'юст, незважаючи на відкритість та постійну співпрацю зі спільнотою, має враховувати інтереси всіх учасників процедури банкрутства», — пояснила заступник міністра.

Вона також повідомила, що в січні 2020 року Мін’юстом буде ініційовано законопроект, який дозволить публікувати графік перевірок та їх результати на Інспекційному порталі системи заходів державного нагляду (контролю), пілотний модуль якого вже тестується.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Микола Стефанчук
    Микола Стефанчук
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Світлана Бакуліна
    Світлана Бакуліна
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Оксана Бірса
    Оксана Бірса
    голова Дніпровського районного суду міста Києва
  • Оксана Терещенко
    Оксана Терещенко
    суддя Східного апеляційного господарського суду