Верховний Суд роз’яснив, які дії емітентів цінних паперів мають ознаки маніпулювання цінами на фондовому ринку

18:30, 14 февраля 2020
Підставою для зупинення торгівлі цінним паперами публічного акціонерного товариства на будь-якій фондовій біржі є наявність ознак маніпулювання цінами на фондовому ринку.
Верховний Суд роз’яснив, які дії емітентів цінних паперів мають ознаки маніпулювання цінами на фондовому ринку
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Здійснення операцій, в тому числі купівля-продаж фінансових інструментів, зокрема, цінних паперів, які надають уявлення щодо поставки, придбання або ціни цінного паперу, що не відповідає дійсності, і призводять до встановлення на ринку інших цін, ніж ті, що існували б за відсутності таких операцій, є маніпулюванням цінами на фондовому ринку.

До такого висновку дійшла колегія суддів Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду під час розгляду у касаційному порядку адміністративної справи № 826/16558/15 за позовом Публічного акціонерного товариства до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) про визнання протиправним та скасування рішення.

Суть спору полягає у тому, що НКЦПФР прийнято рішення, яким зупинено торгівлю цінним паперами позивача на будь–якій фінансовій біржі відповідно до пункту 16 частини першої статті 8 Закону України «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні» з метою захисту інвесторів у цінні папери та держави. Не погоджуючись з таким рішенням, вважаючи його протиправним, позивач звернувся до суду.

Верховний Суд не погодився з рішеннями судів першої та апеляційної інстанцій, які задовольнили адміністративний позов та скасували рішення регулятора. Суд касаційної інстанції виходив з того, що підставою для прийняття оскаржуваного рішення та зупинення торгівлі цінним паперами публічного акціонерного товариства на будь-якій фондовій біржі є наявність ознак маніпулювання цінами на фондовому ринку, зокрема:

  • низькі фінансово-господарські показники за звітній рік;
  • невідповідність обсягів торгів та цін на акції товариства об'єктивним показникам діяльності компанії.

Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду  зазначив, що здійснення на фондових біржах торгів цінними паперами, які мають низькі фінансові показники, може нести ризики, зокрема, для інвесторів у цінні папери, оскільки такі цінні папери можуть бути використані, серед іншого, при формуванні активів інститутів спільного інвестування та недержавних пенсійних фондів та не дають можливості об’єктивно оцінити ризики інвестування коштів в цінні папери таких емітентів.

Оскільки НКЦПФР відповідно до своїх завдань, визначених законом, встановила наявність підстав для захисту інтересів інвесторів та держави у зв’язку з тим, що у діях позивача є ознаки вчинення маніпулювання на ринку цінних паперів, та з метою перевірки цього факту, колегія суддів дійшла до висновку про наявність підстав для зупинення торгівлі такими цінними паперами.

Верховний Суд сформулював правовий висновок про те, що НКЦПФР з метою захисту інтересів інвестор або держави має право приймати рішення про зупинення торгівлі цінними паперами на фондовій біржі, зокрема, у разі, якщо у діях емітента таких цінних паперів є ознаки маніпулювання цінами на фондовому ринку. Наявність таких ознак може встановлюватися регулятором на підставі фактичних фінансових показників діяльності товариства у порівнянні з курсовою ціною на акції.

Раніше «Судово-юридична газета» розповідала про постанову КАС ВС щодо правомірності подання окремих клопотань однією заявою.

Крім того, ми повідомляли, що суддівська помилка не може бути підставою для обмеження права особи на доступ до правосуддя.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

 

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Литвиненко
    Олександр Литвиненко
    секретар Ради національної безпеки і оборони України
  • Наталя Бжассо
    Наталя Бжассо
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Володимир Біоносенко
    Володимир Біоносенко
    голова Миколаївського окружного адміністративного суду
  • Василь Кузь
    Василь Кузь
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Тетяна Фетісова
    Тетяна Фетісова
    суддя Черкаського апеляційного суду