Скільки будуть отримувати працівники судів, Вищої ради правосуддя, ВККС та ДСА

13:30, 17 февраля 2020
Кому з держслужбовців в судовій системі підвищили посадовий оклад, а кому — ні.
Скільки будуть отримувати працівники судів, Вищої ради правосуддя, ВККС та ДСА
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Як відомо, працівники апаратів судів після отримання зарплати за січень 2020 року відчули розпач: 4-7 тисяч грн – це зовсім не той рівень забезпечення, на який вони розраховували за свою роботу. «Виходячи з річного обсягу видатків на оплату праці працівників апарату судів, їх середньомісячна зарплата забезпечена на рівні 2 тисяч гривень. Без додаткового виділення коштів з бюджету цю проблему ніяк не вирішити, і кошти потрібні чималі — близько 6 мільярдів гривень», - відмітив у коментарі «Судово-юридичній газеті» голова Ради суддів України Богдан Моніч. 

Працівники апаратів судів навіть звернулися до Президента Володимира Зеленського з відкритим листом.  «Посадовий оклад працівника апарату суду згідно Постанови, яка набрала чинності з 1 січня 2019 року становить: провідний спеціаліст, старший секретар суду, секретар судового засідання — 3800 грн; спеціаліст, судовий розпорядник, секретар суду — 3524 грн; головний спеціаліст — 4900 грн. А зараз вже 2020 рік!!! ….у проекті Постанови посадові оклади зростуть в середньому на 300 грн: спеціаліст, судовий розпорядник, секретар суду — 4204 грн; провідний спеціаліст, старший секретар суду, секретар судового засідання — 4230 грн; головний спеціаліст — 5300 грн», - зазначили вони у зверненні до Гаранта.

Наразі цей проект постанови КМУ вже ухвалено.

Так, 12 лютого Уряд затвердив нову Схему посадових окладів із визначенням коефіцієнтів для державних службовців судів, органів та установ системи правосуддя з урахуванням категорій, підкатегорій та рівнів державних органів (постанова КМУ «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 24 травня 2017 року №358»). Підкреслимо, що йдеться не про суддів, а саме про чиновників судової системи, які забезпечують організаційно здійснення правосуддя в судах (секретарі судових засідань, працівники канцелярії, керівники апарату тощо) та діяльність установ судової влади: ДСА, ВРП, ВККС, Служба судової охорони.

Не по групам, а по категоріям

Якщо раніше посадові оклади держслужбовців в судовій владі розподілялися за групами оплати праці, то тепер це відбувається за категоріями, підкатегоріями та рівнями державних органів. Відповідно, якщо раніше керівник апарату Верховного Суду, керівник Державної судової адміністрації, голова секретаріату Вищої ради правосуддя та ВККС були прирівняні по першій групі оплати праці до керівника апарату місцевого та апеляційного суду, то тепер їх розвели у різні категорії. Керівник апарату місцевого та апеляційного суду тепер відноситься до категорії «Б», а керівник ДСА, апарату ВС, Антикорсуду, секретаріату ВРП та ВККС відносяться до категорії «А».

Зокрема, за редакцією постанови станом на 2019 рік для керівників апаратів місцевих судів (першої групи оплати праці) було встановлено коефіцієнт 3, а тепер це 2,78. У апеляційних судів для відповідної посади коефіцієнт складав 4, а тепер – 3,62.

Одночасно для керівників органів та секретаріату ДСА, ВРП, ВККС, ВС, їх заступників коефіцієнт зріс з 6,81 до 7,31 для ДСА та Служби судової охорони, до 8,66 (ВРП, ВККС, Антикорсуд) та до 9 (Верховний Суд та Верховний Суд України). Як це вплинуло на їх оклад – дивіться в таблиці.

Підвищуючі коефіцієнти

До того ж, як і раніше, для Державної судової адміністрації, ВРП, ВККС та Верховного Суду визначено додаткові підвищуючі коефіцієнти (тобто, при розрахунку окладу множення відбувається на коефіцієнт, зазначений у схемі, а потім ще – на цей додатковий коефіцієнт). В місцевих та апеляційних судах таких коефіцієнтів немає.

Такий «додатковий» коефіцієнт в 2020 році зникає і для Антикорсуду. 

Так, посадові оклади державних службовців апарату Верховного Суду (Верховного Суду України) визначаються відповідно до цієї схеми з коефіцієнтом 1,3. Посадові оклади державних службовців секретаріату Вищої ради правосуддя, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України визначаються відповідно до цієї схеми з коефіцієнтом 1,35. Посадові оклади державних службовців вищих спеціалізованих судів, апеляційних та місцевих судів, територіальних управлінь ДСА, які безпосередньо виконують функції із забезпечення кібербезпеки, кіберзахисту та безпеки інформаційних технологій, визначаються відповідно до цієї схеми з коефіцієнтом 1,2.

Найбільший підвищуючий коефіцієнт – 1,6 – мають посадовці ДСА. У 2019 році за постановою КМУ в редакції від лютого 2019 року коефіцієнт для ДСА становив 1,25.

Мінсоцполітики в роз’ясненні на прикладах розтлумачило: якщо посадові оклади окремих працівників окремих органів визначено відповідно до приміток із підвищуючим коефіцієнтом, то до «схемного» посадового окладу (заокругленого) застосовується підвищуючий коефіцієнт, тим часом посадовий оклад більше не заокруглюється.

Отже, відповідно до постанови найнижчий оклад встановлено для держслужбовців місцевих судів підкатегорії «В3» (спеціаліст, судовий розпорядник, секретар, консультант) – 2 прожиткових мінімуми для працездатних осіб, тобто 4204 грн. Від цієї бази, залежно від коефіцієнтів, що наведені у Схемі, обчислюються всі інші зарплати.

Тобто, судовий розпорядник у районному суді має коефіцієнт 1, отже його оклад становить 4204 грн. В апеляційному суді такий працівник має вже коефіцієнт 1,01, тобто, отримає оклад 4246 грн. А у Верховному Суді коефіцієнт за схемою становить 1,95 – отже за розрахунком він отримає: 4204*1,95 = 8198 грн, помножений на підвищуючий коефіцієнт 1,3 = 10657 грн.  Спеціаліст в місцевому суді отримає 4204 грн, а у ДСА – 10628 грн (4204*1,58*підвищуючий коефіцієнт 1,6). (*розрахунок тут і надалі зроблено без врахування заокруглень, отже, може мати місце похибка).

Судячи з розрахунків, які зробило наше видання, зростання окладів у місцевих та апеляційних судах, якщо і має місце, то досить незначне. Разом з тим, зросли посадові оклади у Державній судовій адміністрації, Вищій раді правосуддя та ВККС. Причому, у вищій категорії посад таке зростання досить значне.

До прикладу, керівник секретаріату Вищої ради правосуддя за постановою КМУ в редакції від 6 лютого 2019 року мав отримати 29998 грн (1762*2= 3524 грн; 3524 *6,81 (коефіцієнт за схемою) = 23998 грн; 23998*1,25 (підвищуючий коефіцієнт)= 29998 грн.

За постановою 2020 року він отримає 49149 грн (4202*8,66*1,35).

Керівник ДСА за постановою від лютого 2019 року мав «голий» посадовий оклад 29998 грн, тепер ця сума складає 49170 грн.

Нагадаємо, що до посадового окладу ще можуть додаватися премії та надбавки.

Порівняльна таблиця (*розрахунок зроблено без врахування заокруглень, отже, можлива похибка).

 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде