Депутати сподіваються внести зміни до Конституції до проведення місцевих виборів

10:09, 26 февраля 2020
Влада не має остаточної редакції законів про децентралізацію та префектів, тому шукає консенсус в суспільстві.
Депутати сподіваються внести зміни до Конституції до проведення місцевих виборів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування обговорює зміни до Конституції України щодо децентралізації влади.

Згодом пройшла презентація плану публічного обговорення змін до Конституції України щодо децентралізації, для цього були проведені публічні консультації за участю представників центральної влади, місцевого самоврядування, громадськості, експертного середовища, громадських активістів, міжнародних експертів.

Публічні консультації пройшли за відсутності самого законопроекту про децентралізацію. Нагадаємо, що Президент України відкликав власний законопроект № 2598 з метою його доопрацювати. Проблемою став опір органів місцевого самоврядування, які побачили в ньому загрозу демократії та критика з боку європейських держав.

Так, незрозуміло, хто саме буде здійснювати контроль за діяльністю територіальних органів виконавчої влади, відсутні заходи реагування на можливі порушення з боку контролюючого органа та процедури адміністративного нагляду з боку префектів, не дуже зрозуміло, як буде розподілятися фінансування.

Наразі влада пішла іншим шляхом. Депутати планують обговорити концепцію децентралізації у регіонах, потім — в раді Європи в Страсбурзі, провести загальнонаціональний Форум в Києві за участі політичних сил та громадських організацій, а вже потім Президент буде вносити узгоджений законопроект на розгляд Верхової Ради.

Орієнтовний строк подання в парламент законопроекту про децентралізацію — кінець березня  початок квітня.

Народний депутат України Федір Веніславський пояснив, що Конституція України дозволяє вносити зміни до неї на двох сесіях, перша сесія парламенту закінчиться у липні — серпні, тому якщо буде отриманий позитивний висновок Конституційного Суду України, то з першого вівторка вересня його можна буде ставити на голосування. Тобто є шанси, що закон буде прийнятий до проведення місцевих виборів.

Такі ж саме наміри підтвердив і народний депутат Віталій Безгін. Нардеп пояснив, що існує перелік питань, які є суперечливими і які необхідно обговорити їх з представниками місцевого самоврядування в регіонах.

Суперечки виникають навколо таких питань:

  • наявність чи відсутність виборного органу на районному рівні;
  • повноваження префектів;
  • питання закріплення в Конституції чи, навпаки, виключення з неї переліку областей.

Ці питання є ключовими. Крім того, необхідно визначити статус суб’єктів адміністративно-територіального устрою. Безумовно, такий статус не повинен мати нічого спільного з особливим статусом.

Також є питання того, наскільки жорстким повинен бути адміністративний нагляд префекта. За словами депутата префект не повинен підміняти собою суд, а його повноваження повинні бути пов’язані із протидією загрозам територіальної цілісності та суверенітету України.

Водночас депутати не хочуть повернення до прокурорського загального нагляду, оскільки останній був неефективним та корумпованим.

Щодо оскарження рішень органів місцевого самоврядування депутат виступає за стислі терміни строків розгляду таких справ, оскільки якщо не буде обмежених термінів, то поданнями до суду можна паралізувати процес діяльності органів місцевого самоврядування.

Депутат Олександр Качура вважає, що такий строк повинен складати 30 днів. Саме за такий строк, як правило, розглядається така категорія справ.

 

Федір Веніславський нагадує, що представники місцевого самоврядування схвально відгукуються щодо проведення децентралізації, за виключенням деяких моментів, які вони називають «жовтими» та «червоними» лініями. Насамперед мова йде про збалансованість повноважень між префектами та органами місцевого самоврядування. Останні мріють отримати більше додаткових повноважень та менше контролю.

Сьогодні законопроекту про префектів не існує, оскільки для його розроблення необхідно спочатку внести зміни до Конституції.

Водночас Асоціація міст України підготувала власну Концепцію змін до Конституції щодо місцевого самоврядування.

У ній, зокрема, пропонується запровадити дворівневе місцеве самоврядування:

1) первинний рівень  муніципалітет (один або декілька населених пунктів з навколишніми територіями) з муніципальною радою;

2) вторинний рівень  область (спільні питання жителів муніципалітетів області).

Замість міських, селищних, сільських голів у Асоціації хочуть бачити мерів.

Також правління АМУ затвердило свої пропозиції до проекту Закону України «Про внесення змін до Конституції України щодо місцевого самоврядування та територіальної організації державної влади».

Якщо не буде знайдений консенсус з владою щодо децентралізації, то Асоціація пропонує відстрочити внесення змін до Конституції. Найважливішим питанням її представники вважають адміністративно-територіальний устрій України. Усі інші речі, на їх думку, можуть не закладатися в Конституцію, якщо по ним не має консенсусу.

Раніше ГНЕУ запропонувало  доопрацювати законопроект про внесення змін до КПК

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва