На скільки строків поспіль може бути обраний голова суду

11:26, 27 февраля 2020
Чи може голова суду обіймати посаду кілька строків поспіль: судді звернулися до РСУ.
На скільки строків поспіль може бути обраний голова суду
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Найближчим часом в судах київського регіону відбудуться процеси з обрання керівників судів. Законодавство неодноразово змінювалося, отже, у судів виникло питання, скільки строків поспіль суддя може перебувати на посаді голови суду.

Як відомо, не у всіх судах є достатній штат, щоб мати достатньо широкий вибір кандидатів на таку посаду, і далеко не всі судді бажають брати на себе відповідальність очолювати суд та додаткові обов’язки.

Отже, один із судів Київської області звернувся до Ради суддів з відповідним запитанням, на що отримав відповідь не у вигляді роз’яснення РСУ, затвердженого рішенням органу суддівського самоврядування, а у вигляді листа голови Ради судді України Богдана Моніча.

Слід зазначити, що в 2015 році РСУ вже ухвалювала рішення з цього питання. Так, вирішуючи питання щодо обчислення строків перебування суддів на адміністративних посадах Рада суддів України дійшла висновку, що відсутні правові підстави вважати, що особи, які були призначені на посади відповідно до законодавства, що діяло раніше, є такими, що не мають право бути обраними на адміністративну посаду в суді і обіймати її два строки поспіль.

В рішенні РСУ №34 від 2.04.2015 року зазначено, що особи, які були призначені на адміністративні посади відповідно до законодавства, що діяло раніше, є такими, що можуть бути обраними на адміністративну посаду в суді і обіймати її два строки поспіль.

Втім, у відповіді голови РСУ міститься інша позиція.

«Згідно із законним обмеженням «не більше двох строків поспіль», суддя не може обіймати одну й ту саме адміністративну посаду в суді більше як два повних строки послідовно один за одним, незалежно від того, коли і за яким законом його було обрано (призначено) на цю посаду» зазначив Богдан Моніч у своєму листі у відповідь на звернення суду до РСУ.

Отже, виникає питання: чи можуть суди вважати це офіційним роз’ясненням, наданим РСУ?

Дане питання «Судово-юридичній газеті» прокоментував заступник голови РСУ, в. о. голови РСУ Вадим Бутенко.

«Рада суддів України  це колегіальний орган, який висловлює свої позиції в межах повноважень на власних засіданнях шляхом прийняття рішень більшістю голосів її членів, присутніх на засіданні, які брали участь у розгляді відповідного питання.

Порядок обрання суддів на адміністративні посади неодноразово змінювався законодавцем.

Відповідно до рішення Ради суддів України № 34 від 02 квітня 2015 року, вирішуючи питання щодо обчислення строків перебування суддів на адміністративних посадах, Рада суддів України дійшла висновку, що відсутні правові підстави вважати, що особи, які були призначені на посади відповідно до законодавства, що діяло раніше, є такими, що не мають право бути обраними на адміністративну посаду в суді і обіймати її два строки поспіль.

У зазначеному листі позиція інша.

Питання щодо порядку обрання суддів на адміністративні посади діючим складом Ради суддів України не вирішувалося.

Вважаю, що на наступному засіданні Ради суддів України ми маємо обговорити це питання, а також позицію, викладену у цьому листі.

Я таку позицію не поділяю, вважаю, що ми маємо бути в своїх рішеннях послідовними.

Впевнений, що й інші члени Ради суддів України висловлять власну точку зору з питань порядку обрання суддів на адміністративні посади»,  підкреслив Вадим Бутенко.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва