Внесено законопроект про мораторії на час карантину: чим він відрізняється від прийнятих законів

16:45, 20 марта 2020
Законопроектом пропонується встановити мораторії на заборгованість по кредитах, податках та на проведення перевірок
Внесено законопроект про мораторії на час карантину: чим він відрізняється від прийнятих законів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У Верховній Раді зареєстровано законопроект № 3225 від 16.03.2020 «Про тимчасові заходи щодо подолання негативних економічних наслідків поширення коронавірусної інфекції COVID-19». 

Його розгляне Комітет Верховної Ради з питань економічного розвитку.

Законопроект визначає тимчасові заходи для забезпечення підтримки суб’єктів господарювання та громадян України на час проведення обмежувальних заходів, пов’язаних із введенням карантину з метою запобігання поширенню в Україні коронавірусної інфекції COVID-19.

Законопроектом пропонується встановити декілька мораторіїв, які стосуватимуться громадян України, а також юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, що провадять (провадили) свою господарську діяльність на території України, де проводяться адміністративні та медико-санітарні заходи для запобігання поширенню коронавірусної інфекції.

Мораторій на нарахування пені та штрафів на основну суму заборгованості за кредитними та іншими договірними зобов’язаннями

Пропонується на час дії карантину заборонити нарахування пені та/або штрафів на основну суму заборгованості із зобов’язань за кредитними договорами та договорами позики з 12 березня 2020 року.

Мораторій на нарахування пені та штрафів на основну суму заборгованості за податковими зобов’язаннями

Пропонується на час дії карантину заборонити нарахування пені та/або штрафів на основну суму податкових зобов’язань, які виникли з 12 березня 2020 року.

Мораторій на проведення перевірок органами і посадовими особами, уповноваженими законами здійснювати державний нагляд (контроль) у сфері господарської діяльності

Депутати хочуть тимчасово заборонити органам і посадовим особам у період дії карантину проведення планових та позапланових перевірок суб’єктів господарювання, що здійснюють діяльність на території України, де проводяться адміністративні та медико-санітарні заходи для запобігання поширенню коронавірусної інфекції, окрім позапланових перевірок суб’єктів господарювання, що віднесені до суб’єктів господарювання з високим ступенем ризику.

Мораторій на нарахування пені за несвоєчасне внесення платежів за житлово-комунальні послуги

На час дії карантину пропонується скасувати пеню за несвоєчасне внесення платежів за житлово-комунальні послуги (водопостачання, газ, електро- і теплоенергія, водовідведення, утримання і експлуатація житла та прибудинкових територій, сміттєзбирання, ліфтове господарство).

Кошти, стягнуті з громадян України у вигляді пені за несвоєчасне внесення платежів за житлово-комунальні послуги у період з 12 березня 2020 року до закінчення карантину, зараховуються у майбутні платежі за житлово-комунальні послуги.

Мораторій на стягнення на іпотечне майно

Законопроектом пропонується зупинити реалізацію права іпотекодержателя на набуття права власності на предмет іпотеки та його продаж; а також заборонити виселяти мешканців із житлових будинків та приміщень, переданих в іпотеку, щодо яких є судове рішення про звернення стягнення на такі об’єкти.

Предмет іпотеки заборонять реалізовувати на прилюдних торгах.

Раніше прийнятий 17 березня 2020 року Закон № 530-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» регулює вищезазначені питання у невизначений спосіб та допускає множинне тлумачення його норм.

Так, Законом № 530-IX «забороняється проведення органами державного нагляду (контролю) планових заходів із здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності». Чи йдеться в ньому про перевірки, незрозуміло.

Також незрозуміло, про кого саме йде мова у нормі про заборону нарахування та стягнення неустойки (штрафів, пені) за несвоєчасне здійснення платежів за житлово-комунальні послуги.

Прийнятий 17 березня 2020 року Закон № 533-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» звільняє споживача від відповідальності перед кредитодавцем за прострочення зобов’язань лише у сфері споживчого кредитування.

Щодо іпотеки, то Законом № 530-IX лише доручається Кабінету Міністрів України забезпечити прийняття нормативно-правових актів та розробити законопроекти з цього питання.

Цей же Закон встановлює мораторій на проведення перевірок лише щодо податків та ЄСВ.

Раніше ми розповідали, що на період дії карантину заборонено нараховувати неустойку, виселяти із житла та припиняти надання комунальних послуг.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва