КСУ ухвалив рішення за скаргами суддів Верховного Суду України щодо вихідної допомоги

17:53, 15 апреля 2020
Конституційний Суд ухвалив рішення стосовно вихідної допомоги судді у зв’язку з відставкою
КСУ ухвалив рішення за скаргами суддів Верховного Суду України щодо вихідної допомоги
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

15 квітня 2020 року Конституційний Суд України ухвалив Рішення у справі за конституційними скаргами судді Апеляційного суду Житомирської області у відставці Мельничук Надії Миколаївни та суддів Верховного Суду України у відставці Григор’євої Лілії Іванівни та Кліменко Марини Робертівни.

Цим Рішенням Конституційний Суд визнав таким, що не відповідає Конституції України положення підпункту 1 пункту 28 розділу ІІ Закону «Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні».

А саме, положенням підпункту 1 пункту 28 розділу ІІ Закону №1166 у Законі України «Про судоустрій і статус суддів» від 7 липня 2010 року у редакції до внесення змін Законом України «Про забезпечення права на справедливий суд» від 12 лютого 2015 року виключено статтю 136, за якою визначалася вихідна допомога судді у зв’язку з відставкою, а саме:

«1. Судді, який вийшов у відставку, виплачується вихідна допомога у розмірі 10 місячних заробітних плат за останньою посадою.

2. У разі якщо суддя, відставка якого була припинена у зв’язку з повторним обранням на посаду, знову подасть заяву про відставку, виплата вихідної допомоги не здійснюється».

На думку скаржника, скасування оспорюваним положенням Закону № 1166 виплати вихідної допомоги суддям, які вийшли у відставку, порушило законні очікування суддів щодо їх права на мирне володіння майном, звузило зміст та обсяг існуючого права судді на відставку та отримання вихідної допомоги; є дискримінацією однієї категорії суддів стосовно інших; свідчить про невідповідність такого втручання держави у права особи критеріям пропорційності, правової визначеності та недотримання державою справедливого балансу між загальними інтересами суспільства та набутими відповідно до закону правами особи.

Крім того, на думку суб’єкта права на конституційну скаргу, наведеним положенням Закону № 1166 «порушено принцип незворотності дії в часі законів та інших нормативно-правових актів, у чому також є порушення гарантії безпеки людини і громадянина, довіри до держави», а також, що «зміни законодавства в частині позбавлення суддів права на отримання вихідної допомоги, всупереч статті 22 Конституції України, не були об’єктивно виправданими і не переслідували легітимну мету (економію бюджетних коштів)».

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Надія Андрусик
    Надія Андрусик
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Ярослав Василенко
    Ярослав Василенко
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Валентин Сердюк
    Валентин Сердюк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Ігор Бахаєв
    Ігор Бахаєв
    суддя Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області