ВС: збільшення статутного капіталу страхової компанії в іншій формі, окрім грошової, є порушенням порядку його формування

10:42, 20 апреля 2020
Особливий порядок формування статутного капіталу фінансової установи зумовлює обов’язковість його сплати виключно у грошовій формі – Верховний Суд.
ВС: збільшення статутного капіталу страхової компанії в іншій формі, окрім грошової, є порушенням порядку його формування
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Особливий порядок формування статутного капіталу фінансової установи зумовлює обов’язковість його сплати виключно у грошовій формі. До такого висновку дійшов Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду, переглянувши у касаційному порядку справу за позовом страхової компанії до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг (Нацкомфінпослуг), про визнання протиправним та скасування розпорядження.

Суть спору полягає в тому, що Нацкомфінпослуг прийнято розпорядження про усунення страховою компанією порушень ліцензійних умов у частині недотримання вимог до формування та/або зміни розміру статутного капіталу страховиком. Позивач, вважаючи це розпорядження незаконним, звернувся до суду, мотивуючи позовні вимоги тим, що збільшення статутного капіталу страхової компанії було здійснено за рахунок нерозподіленого прибутку товариства згідно частини чистого прибутку, у зв’язку з чим, в останнього не було необхідності проведення через касу та/або поточні рахунки товариства суми у розмірі збільшення такого капіталу.

Суди першої та апеляційної інстанцій адміністративний позов задовольнили, виходячи з того, що реінвестиція дивідендів у статутний капітал є грошовою формою збільшення статутного капіталу, а тому висновок Нацкомфінпослуг про нерозміщення страховою компанією сформованого статутного капіталу на банківських рахунках такого товариства під час збільшення його розміру є необґрунтованим.

Верховний Суд не погодився з рішеннями судів першої та апеляційної інстанцій та дійшов до висновку про неправильне застосування судами положень статті 14 Податкового кодексу України, статті 2 Закону України «Про страхування», а також статті 9 Закону України «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг».

Зокрема, на підставі аналізу вищезазначених законодавчих актів, колегія суддів зазначила, що у справі, яка розглядається, фактичного розподілу прибутку та виплати дивідендів не відбулось, оскільки прибуток, за рахунок якого збільшено статутний капітал, є нерозподіленим, а тому статусу дивідендів він не набув. Крім того, колегія суддів врахувала, що на момент прийняття рішення загальними зборами страхової компанії щодо реінвестиції нерозподіленого прибутку у статутний капітал на банківських рахунках товариства грошові кошти у відповідному розмірі були відсутні.

На цій підставі Верховним Судом сформульовано правову позицію, згідно з якою одним із важливих показників фінансової стабільності страхової компанії та, відповідно, гарантією захисту інтересів споживачів таких послуг є достатній статутний капітал, розмір та спосіб формування якого визначаються законодавством; встановлена законами України «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг» та «Про страхування» вимога щодо сплати статутного капіталу страхової компанії виключно у грошовій формі є гарантією фінансової стабільності страховика, а також запорукою того, що у разі настання страхового випадку застрахована особа отримає належну їй до виплати суму відшкодування (підвищується надійність страхового ринку та довіра споживачів фінансових послуг до діяльності страхових компаній); формування, у тому числі збільшення статутного капіталу страхової компанії у будь-якій іншій формі, окрім грошової, є порушенням встановленого законом порядку формування статутного капіталу.

 Постанова Верховного Суду від 15 квітня 2020 року у справі № 826/24284/15 (адміністративне провадження № К/9901/17100/18) .

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді