Приватні виконавці просять Шмигаля відкласти розгляд законодавчих новел про виконавче провадження

08:05, 30 апреля 2020
Прем’єр-міністра закликають не підтримувати і не передавати у Верховну Раду законопроект авторства Міністерства юстиції.
Приватні виконавці просять Шмигаля відкласти розгляд законодавчих новел про виконавче провадження
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

29 квітня відбулась відкрите онлайн-засідання Ради приватних виконавців України. Близько 20 представників Асоціації приватних виконавців України висловилися щодо оприлюдненого Міністерством юстиції України законопроекту ««Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо примусового виконання судових рішень і рішень інших органів». Про це повідомляє прес-служба АПВУ.

 Представники професійної спільноти зауважили, що в тексті законопроекту Мінюсту не знайшли відображення ключові завдання із вдосконалення системи виконання судових рішень: створення економічних і адміністративних стимулів, зокрема, зрівняння мандатів державних і приватних виконавців; формування ефективних інструментів виконання; прозорість дисциплінарних і кваліфікаційних процедур; створення умов для розвитку професійного самоврядування; дерегуляція та покращення ефективності державного управління у цій сфері.

 «Законопроект, підготовлений Міністерством юстиції, не відповідає на головне питання – як збільшити виконання судових рішень в Україні?Натомість він надає можливість Мін’юсту зосередити в одних руках функції з підготовки, дисциплінарного контролю та підвищення кваліфікації приватних виконавців, запровадити нові види контролю та перевірок. Документ ставить хрест на європейській реформі виконавчого провадження, яка передбачає розвиток інституту приватних виконавців», - зазначив в.о. голови АПВУ Олександр Сивокозов.

 Члени АПВУ висловили незадоволення і тим фактом, що Мінюст готував даний законопроект кулуарно, із порушенням норм прозорого публічного діалогу та демократичного прийняття рішень. Не відбулося жодного засідання робочої групи, до складу якого входили б представники АПВУ як професійної самоврядної організації, не враховано концептуальне бачення і суттєві пропозиції Асоціації, проігноровано позицію міжнародних донорів.

 «Не забезпечивши змістовної дискусії, по нашій інформації, посадовці вже передали законопроект в інші Центральні органи влади для узгодження», - зазначив дисциплінарний уповноважений АПВУ Олексій Соломко.

 Рада приватних виконавців України узгодила рішення звернутись з закликом до прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля не підтримувати і не передавати у Верховну Раду законопроект, авторства Міністерства юстиції.

 «Просимо Кабінет Міністрів України відкласти розгляд законодавчих новел про виконавче провадження до виконання таких умов: проведення широкого відкритого діалогу щодо концептуальних засад нового законодавства про виконавче провадження: формування на прозорих засадах робочої групи з підготовки законопроекту; публічного узгодження законопроекту із усіма стейкхолдерами виконавчого провадження», - сказано в тексті звернення АПВУ до Кабміну.

 Представники професійної спільноти приватних виконавців також зазначили, що мають своє концептуальне бачення подальшого розвитку реформи приватного провадження «5 кроків до ефективного виконання судових рішень», розробленого на  майданчику Проекту ЄС «Право-Justice». На основі цього концепту представники Асоціації вже напрацювали свій проект змін до законодавства про виконавче провадження.

 Радою приватних виконавців також було прийнято рішення сформувати офіційні пропозиції щодо зміни законодавства у сфері виконавчого провадження на основі законопроекту,розробленого на майданчыку Проекту ЄС «Право-Justice»  і передати їх до 8 травня на розгляд Міністерства юстиції.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що приватні виконавці проведуть онлайн-засідання.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва