Приватні виконавці проведуть онлайн-засідання: організують трансляцію

18:40, 11 апреля 2020
Олена Овчаренко: заявила, що під час карантину доцільно було б утриматись від проведення засідань Дисциплінарної комісії приватних виконавців України.
Приватні виконавці проведуть онлайн-засідання: організують трансляцію
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Дисциплінарний уповноважений Асоціації приватних виконавців України Олена Овчаренко висловила думку щодо недоцільності і несвоєчасності проведення засідань Дисциплінарної комісії приватних виконавців під час карантину, введеного через пандемію коронавірусу. Про це повідомляє прес-служба АПВУ.

«Засідання Дисциплінарної комісії приватних виконавців 14 квітня 2020 р. має відбуватися онлайн із застосуванням програмного забезпечення, наявного в Міністерстві юстиції. Приватні виконавці, які знаходяться поза межами м. Київ, запрошуються до територіальних підрозділів Міністерства юстиції, де буде організована трансляція засідання. В Україні на сьогодні триває карантин із доволі суворими обмеженнями щодо пересування громадян територією країни. Більшість судових процесів проходить заочно, без участі сторін, або переноситься за клопотаннями учасників справи. Тож, виникає запитання щодо доцільності й своєчасності проведення засідання Дисциплінарної комісії приватних виконавців у таких умовах», - заявила Овчаренко.

Також дисциплінарний уповноважений АПВУ Олена Овчаренко озвучила свою правову позицію щодо нової редакції Положення «Про дисциплінарну комісію приватних виконавців України», затвердженої наказом Міністерства юстиції України №1203/5 від 26.03.2020.

Вона зазначила, що низка змін до Положення ставить під сумнів реалізацію процесуальних гарантій передбачених судовою практикою та сучасним законодавством .

Так, зокрема нова редакція Положення не надає права приватному виконавцеві не/погоджуватись на участь в засіданні Дисциплінарної комісії, яке проводиться в режимі відеоконференції, не конкретизовано як під час такого засідання приватний виконавець зможе надавати Комісії для ознайомлення матеріали або документи і яким чином вони будуть дистанційно долучатися до дисциплінарної справи. Також під час відеоконференції неможливо провести таємне обговорення членами Дисциплінарної комісії справи щодо застосування дисциплінарного стягнення до приватного виконавця з подальшим особистим голосуванням членів Комісії по суті питання, що вирішується.

Новелу Положення про скорочення вдвічі (до 5 днів) строку повідомлення приватних виконавців і членів Дисциплінарної комісії про дату проведення її засідання Олена Овчаренко назвала «невиправданою» і такою, що «може негативно позначитися на якості рішень, які ухвалюються».

Спірною новацією дисциплінарний уповноважений АПВУ назвала зміну Міністерством юстиції України форми підписання протоколу засідання Дисциплінарної комісії, яким оформлюється її рішення.

Із повним текстом заяви можна ознайомитись за посиланням.

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» писала, чи обов’язкова онлайн-трансляція судового розгляду в режимі  відеоконференції. 

Раніше ми повідомляли, як провести судове засідання через програму ZOOM. 

Разом з тим ми писали про технічні нюанси реалізації судового засідання через Zoom.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва