Раді пропонують підтримати сільськогосподарських товаровиробників

17:42, 29 мая 2020
Законопроект підготовлено з метою підвищення рівня продовольчої безпеки України.
Раді пропонують підтримати сільськогосподарських товаровиробників
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У Верховній Раді народні депутати Ігор Колихаєв, Тетяна Грищенко та Володимир Тимофійчук зареєстрували законопроект №3548 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо державної підтримки сільськогосподарських товаровиробників».

 Як зазначено у пояснювальній записці, законопроект підготовлено з метою підвищення рівня продовольчої безпеки України.

Зокрема, пропонується запровадити окремі податкові стимули, які будуть спрямовані на підтримку виробництва продукції рослинництва на зрошуваних землях, а також сприятимуть розвитку підприємств вітчизняного машинобудування для агропромислового комплексу.

Що передбачається законопроектом

Документом передбачається звільнення від оподаткування прибутку виробників сільськогосподарської продукції, якщо такі кошти використовуються на:

  1. будівництво, реконструкцію та/або придбання основних засобів для виробництва продукції рослинництва на зрошуваних землях;
  2. придбання зрошувальної техніки вітчизняного та іноземного виробництва, аналоги якої не виробляються в Україні;
  3. придбання товарів та послуг, що використовуються безпосередньо для забезпечення технічного обслуговування та ремонту зрошувальної техніки;

Зазначається, що у разі порушення вимог щодо цільового використання вивільнених від оподаткування коштів, платник податку зобов’язаний збільшити податкові зобов’язання з цього податку за результатами податкового періоду, на який припадає таке порушення, а також сплатити пеню, нараховану відповідно до цього Кодексу.

Окрім цього, пропонується звільнити від оподаткування прибуток підприємств машинобудування для агропромислового комплексу відповідно до Закону України «Про стимулювання розвитку вітчизняного машинобудування для агропромислового комплексу».

При цьому, вивільнені кошти мають використовуватися на науково-дослідні та дослідницько-конструкторські роботи, результати яких спрямовані на підвищення технічного рівня та удосконалення технологій управління зрошувальними та дренажними системами, зміцнення експериментальної та лабораторної бази, запровадження новітніх технологій.

Також законопроектом пропонується звільнити від оподаткування операції із ввезення (постачання) на митну територію України:

  1. товарів та послуг, що використовуються безпосередньо для будівництва, реконструкції та/або придбання основних засобів для виробництва продукції рослинництва на зрошуваних землях;
  2. зрошувальної техніки іноземного виробництва, аналоги якої не виробляються в Україні;
  3. товарів та послуг, що використовуються безпосередньо для забезпечення технічного обслуговування та ремонту зрошувальної техніки;

 При цьому передбачається, що вивільнені кошти можуть використовуватися виробниками сільськогосподарської продукції для:

1) запровадження новітніх виробничих та енергозберігаючих технологій, у тому числі, пов’язаних з власною господарською діяльністю;

2) збільшення випуску сільськогосподарської продукції та збільшення обсягів її промислової переробки, а також підвищення конкурентної привабливості такої продукції;

3) повернення кредитів та оплати інших запозичень, а також для сплати відсотків за такими кредитами та запозиченнями;

Автори пишуть що, законопроект дозволить підвищити рівень продовольчої безпеки України. Зокрема, вдасться запровадити податкові стимули, які будуть спрямовані на підтримку виробництва продукції рослинництва на зрошуваних землях.  Практична реалізація законодавчої ініціативи також стимулюватиме стабільний розвиток підприємств вітчизняного машинобудування для агропромислового комплексу.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Кабмін підтримав законопроект щодо оподаткування в рамках державно-приватного партнерства.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Надія Андрусик
    Надія Андрусик
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Ярослав Василенко
    Ярослав Василенко
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Валентин Сердюк
    Валентин Сердюк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Ігор Бахаєв
    Ігор Бахаєв
    суддя Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області