Рада суддів виключила питання про скасування свого рішення щодо дій зборів ВСУ

11:48, 5 июня 2020
РСУ вирішила поки не скасовувати своє рішення щодо недопустимості використання зборів суддів Верховного Суду України для перешкоджання процедурам, передбаченим у законодавстві.
Рада суддів виключила питання про скасування свого рішення щодо дій зборів ВСУ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

5 червня триває засідання Ради суддів України, на якому має бути розглянуто зокрема питання про критичний стан з відправленням правосуддя в умовах недофінансування судової гілки влади.

Крім того, одним з питань порядку денного є скасування рішення РСУ від 12 квітня 2018 року №18 щодо ситуації, яка склалася із ліквідацією Верховного Суду України.

Цим рішенням РСУ зазначала, що недопустимим є використання зборів суддів для перешкоджання процедурам, передбаченим у законодавстві:

«Виходячи із положень пунктів 6, 7 розділу XII Закону України від 02.06.2016 № 1402-VIII «Про судоустрій і статус суддів», Верховний Суд України з 15 грудня 2017 року є таким, що припинив свою діяльність і перебуває у стадії ліквідації, а тому рішення зборів суддів Верховного Суду України, спрямовані на перешкоджання ліквідаційній процедурі, не мають правових наслідків.

Звернути увагу суддів Верховного Суду України, що використання зборів суддів Верховного Суду України як механізму протиправного перешкоджання відповідній ліквідаційній процедурі суперечить засадам суддівського самоврядування і є неприпустимим», - зазначено в ньому.

«Це рішення відображало нашу позицію, яка була актуальна на час його прийняття. Дійсно, наразі ухвалено рішення КСУ, яким законодавцю рекомендовано вирішити проблему з суддями Верховного Суду України.

Однак відповідний закон ще не ухвалено і попередній закон не скасовано», - зауважив голова РСУ, запропонувавши виключити питання з порядку денного.

«Я теж суддя ліквідованого суду. Безумовно, не можна порівнювати апеляційний суд та ВСУ. Але я не уявляю, щоб збори нашого суду тоді ухвалили рішення про те, що не треба виконувати закон»,—  відмітив Богдан Моніч.

Зі своїми аргументами виступив суддя ВСУ Олег Кривенда.

«Тут два рази прозвучало прізвище Холоднюк. Про те, що я призначив голову ліквідаційної комісії ВСУ. Це зовсім не відповідає дійсності. Я призначив Валентина Сердюка заступником керівника апарата Верховного Суду України. А відповідно до Положення про апарат ВСУ, затвердженого рішенням Пленуму ВСУ, заступник керівника апарату у випадку відсутності керівника апарату виконує автоматично функції керівника апарату ВСУ. Відповідно до Закону «Про судоустрій і статус суддів» керівник апарату має особливий статус, він представляє юридичну особу. І він відповідно видав наказ і призначив ліквідаційну комісію, яка в законний спосіб зареєстрована в реєстрах. Тобто, Холоднюк жодного стосунку до призначення голови ліквідаційної комісії не мав і не має», - підкреслив Голова ДСА Зеновій Холоднюк.

 Заступник голови РСУ Вадим Бутенко зазначив, що йому «дивно відкривати ЗМІ та читати звернення АРССУ щодо вказаного питання, а тепер члени Асоціації не голосують за це питання. Ми знайомі з рішенням КСУ, тому немає підстав для існування того рішення Ради суддів».

Богдан Моніч повідомив, що члени РСУ на час виконання своїх повноважень склали повноваження у керівних органах Асоціації розвитку суддівського самоврядування. «Тому це рішення не конкретно всієї Асоціації, а це рішення правління, яке підписано конкретним членом правління», — додав він.

15 – «за». «Проти» – 4. Питання виключили.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки