Юридична війна з РФ, платні камери, закон про банки: Малюська підсумував 100 днів Мінюсту після перезапуску Кабміну

08:20, 14 июня 2020
Міністр юстиції Денис Малюська підбив підсумки 100 днів роботи Мінюсту.
Юридична війна з РФ, платні камери, закон про банки: Малюська підсумував 100 днів Мінюсту після перезапуску Кабміну
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Після «перезапуску» Уряду та відставки Олексія Гончарука вже минуло більше 100 днів, тож міністр юстиції Денис Малюська вирішив підсумувати діяльність.

«У нашій країні сформувалася гарна традиція – аналізувати те, що зроблено урядом за перші 100 днів роботи. Урядовці розповідають, експерти аналізують, опозиція критикує – досить стандартна історія.

Традиція «100 днів» має об’єктивне підґрунтя – суспільство хоче швидких результатів (і має на це право), а політики прагнуть такі результати продемонструвати.

До того ж загальновідомою є гіпотеза (яка вкрай рідко спростовується), що перші місяці роботи державних органів – найактивніші, найамбітніші та найрезультативніші (іноді і найхаотичніші теж). По ним можна робити прогнози на майбутнє.

Звичайно у Мін’юсту це не перші 100 днів. Свої перші 100 я описав у пості в ФБ з фото, сидячи на столі. Світлина викликала набагато більший резонанс, ніш текст, хоча мені особисто текст видається набагато цікавішим. Хоча це часто траплялось з моїми ФБ-постами, уже звик))

Але маємо новий Кабмін, нову урядову команду, та нові 100 днів.

Отож, чим запам’яталися сто днів уже нового уряду у сфері юстиції?

Спочатку з проектів, які ми повністю реалізували протягом 100 днів. Отож ми:

(1) запустили платні камери у слідчих ізоляторах. Це лише маленька цеглинка у величезній в’зничній реформі, про яку я чимало розповідав. Але і вона дає свої результати. У якості плати ми вже отримали 115 500 грн додаткових коштів, за рахунок яких розпочинаємо ремонт безкоштовних камер.

(2) розробили сайт, присвячений юридичній війні з Російською Федерацією.

Це так само лише маленький елемент у величезному обсязі нашої роботи у юридичному протистоянні з агресором, але він виконує важливу комунікаційну мету

(3) запустили сервіс перевірки наявності боргів у виконавчих провадженнях і можливості їх сплати онлайн. Розміщений він за посиланням.

(4) допомогли колегам з парламенту розробити та прийняти так званий «банківський» закон (іноді в медіа відомий як «антиколомойський»). Це не тільки дозволило отримати кредитну програму від МВФ, але й захистити інтереси держави у судових спорах з колишніми власниками банків. Нагадаю, що Мін’юст представляє інтереси КМУ у сотнях судових процесів з колишніми власниками банків. Наприклад уже у понеділок – ключове засідання Верховного Суду у справі про «депозити Суркісів» у ПриватБанку.

«Банківський закон» очікувано став предметом розгляду Конституційного суду, подання внесено народними депутатами. Будуть гарячі дискусії. Детальніше про це опишу у окремому пості.

(5) зробили перший крок до саморегулювання нотаріусів – віддали нотаріусам частину квоти Мін’юсту у Вищій кваліфікаційній комісії нотаріату. Тепер нотаріуси мають там більшість і практично самостійно прийматимуть рішення про доступ та виключення з своєї професії.

Ключовим досягненням стало те, що ми, не зважаючи на епідемію, втримали у робочому стані усю нашу систему: Антирейдерська колегія, державні виконавці, державні нотаріуси, РАЦС, безоплатна правова допомога, тюрми та СІЗО, територіальні підрозділи тощо. Безмежно вдячний усім своїм колегам, які виконували роботу, не зважаючи на ризики.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Цікавою медійною історією (або навіть атакою) стала справа про конфіскацію пітбуля. Довелось довго пояснювати, що його не продавали за борги (як і усіх інших домашніх тварин) і що це було виконання рішення суду про конфіскацію у зв’язку з неналежним утриманням тварини. Разом з тим, ця історія допомогла нам усвідомити недоліки законодавства. Ми подали законопроект, що прямо забороняє продаж собак та кішок за борги, та розробили постанову КМУ, яка надає можливість передавати безоплатно конфіскованих тварин у спеціалізовані установи. Левів та ведмедів уже продавати не будемо. Передамо безоплатно.

Ну і, врешті решт, ми розробили цілу низку законопроектів, які, після підтримки їх парламентом, зроблять справжню революцію у великій кількості підконтрольних нам сфер: виконавче провадження, люстрація, нотаріат, суди присяжних, третейські суди, відшкодування шкоди потерпілим від насильницьких злочинів та багато іншого», - зазначив він на своїй сторінці у фейсбуці.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Інна Вітюк
    Інна Вітюк
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Олексій Огурцов
    Олексій Огурцов
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Федорчук
    Андрій Федорчук
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Наталія Шевченко
    Наталія Шевченко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва