Чи є телекомунікаційний колодязь приміщенням або сховищем: позиція ККС ВС

16:58, 23 июня 2020
Чи має колодязь кабельної каналізації електрозв’язку ознаки іншого приміщення або сховища в розумінні ч. 3 ст. 185 КК.
Чи є телекомунікаційний колодязь приміщенням або сховищем: позиція ККС ВС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Друга судова палата Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду вирішила, що крадіжку чужого майна, поєднану з проникненням до колодязя кабельної каналізації електрозв’язку (телекомунікаційного колодязя), слід кваліфікувати за ч. 3 ст. 185 КК України як крадіжку, поєднану з проникненням до іншого приміщення.

Так, згідно із судовими рішеннями троє осіб були визнані винними у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 185 КК. Вони незаконно проникли до двох колодязів кабельної каналізації, з яких таємно викрали кабель телефонного зв’язку.

У касаційній скарзі захисник зазначив, що в діях його підзахисного, які вчинені у співучасті з двома іншими особами, немає такої кваліфікуючої ознаки, як «проникнення до сховища», оскільки будь-яких доказів, що каналізаційний колодязь охоронявся і що вільного доступу до кабелю не було, не встановлено.

Це провадження було передано колегією суддів на розгляд всім складом Другої судової палати ККС.

Суду було необхідно дати відповідь на такі питання:
1) Чи має колодязь кабельної каналізації електрозв’язку ознаки «іншого приміщення» та/або «сховища» в розумінні ч. 3 ст. 185 КК?
2) Якщо так, то чи мало місце «проникнення»?

«Суд зазначив, що конструкція ч. 3 ст. 185 КК побудована таким чином, що кваліфікуюча ознака визначається від найбільш вузького поняття «житло» до більш широкого «інше приміщення» і далі до «сховища». Така конструкція дозволила законодавцю охопити широкий перелік об`єктів, крадіжка з проникненням до яких утворює кваліфікований склад злочину.

Разом із тим, ці поняття в деяких випадках можуть співпадати за обсягом. Так, поняття «житло» та «інше приміщення» охоплюються родовим поняттям «приміщення», а поняття «житло» та «інше приміщення» можуть частково співпадати за обсягом із поняттям «сховище». Так, іноді житло або приміщення можуть водночас мати певні ознаки сховища (оскільки в них може постійно чи тимчасово зберігатися певне майно), водночас сховище не обов`язково має бути розташованим в приміщенні.

Співставлення… визначень понять «інше приміщення» (в розумінні ч. 3 ст. 185 КК) та «колодязь ККЗ» дає підстави дійти висновку, що крадіжка, поєднана з проникненням до колодязя ККЗ, має кваліфікуватися за ч. 3 ст. 185 КК як крадіжка, поєднана з проникненням до «іншого приміщення». Це виключає необхідність встановлення того, чи має колодязь ККЗ ті чи інші ознаки «сховища».
Злочин вчинено у нічний час, засуджені потрапили до колодязя шляхом зсуву кришки люка, який свідчив про відсутність вільного доступу, за допомогою заздалегідь підготовлених інструментів, тобто засуджені розуміли, що доступ до колодязя суттєво ускладнений для вільного та безперешкодного потрапляння у нього сторонніх осіб і права перебувати у зазначеному колодязі вони не мають.

Висновок щодо застосування норми права такий:
Крадіжку чужого майна, поєднану з проникненням до колодязя ККЗ (телекомунікаційного колодязя), слід кваліфікувати за ч. 3 ст. 185 КК як крадіжку, поєднану з проникненням до іншого приміщення», — зазначила на своїй сторінці суддя Великої Палати Наталія Антонюк.

З постановою ККС ВС у справі № 175/3057/17 (провадження № 51-9110кмп18) можна ознайомитися за посиланням.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді