Процесуальні витрати у кримінальному провадженні: Велика Палата ВС зробила висновок

17:24, 26 июня 2020
Суд повинен вирішити питання про розподіл процесуальних витрат у будь-якому рішенні, яким завершується розгляд кримінального провадження по суті, у тому числі й в ухвалі про закриття кримінального провадження.
Процесуальні витрати у кримінальному провадженні: Велика Палата ВС зробила висновок
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

КПК не обмежує процесуальну форму вирішення питання щодо розподілу процесуальних витрат, у тому числі витрат на правову допомогу, виключно обвинувальним вироком.

Такий висновок зробила Велика Палата Верховного Суду у своєму рішенні, повідомила на своїй сторінці суддя ВП ВС Наталія Антонюк.

«Ухвалою суду першої інстанції особу звільнено від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності, а кримінальне провадження щодо неї закрито. Заяву потерпілого про стягнення витрат на правову допомогу залишено без розгляду.
Апеляційний суд залишив ухвалу суду першої інстанції без змін. Апеляція зазначила, що питання про процесуальні витрати може бути вирішено у порядку цивільного судочинства.
Потерпілий оскаржує законність закриття провадження за давністю та залишення без розгляду питання про процесуальні витрати.

Справа передана на розгляд ВП ВС для відступу від постанови ВП ВС у цивільній юрисдикції, де було зазначено, що всі питання, що стосуються процесуальних витрат мають вирішуватися в межах кримінального провадження, якого вони стосуються.

ВП ВС зробила такий висновок щодо застосування норми права:

  • КПК не обмежує процесуальну форму вирішення питання щодо розподілу процесуальних витрат, у тому числі витрат на правову допомогу, виключно обвинувальним вироком.
  • Суд повинен вирішити питання про розподіл процесуальних витрат у будь-якому рішенні, яким завершується розгляд кримінального провадження по суті, у тому числі й в ухвалі про закриття кримінального провадження у зв`язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності.
  • Невирішення питання про розподіл процесуальних витрат не може бути єдиною підставою для скасування прийнятих судами першої та апеляційної інстанцій судових рішень, оскільки не є істотним порушенням вимог КПК та не впливає на вирішення питання кримінально-правової кваліфікації, доведеності винуватості і призначення покарання.
  • Вирішення питання про розподіл процесуальних витрат полягає у висновку суду про стягнення або відмову у стягненні певної грошової суми, яка є процесуальними витратами у розумінні КПК. Залишення клопотання учасника провадження про розподіл процесуальних витрат без розгляду не є вирішенням судом питання про розподіл процесуальних витрат. Це питання може вирішити відповідно до положень ч. 5 ст. 534 КПК суд, який виніс рішення без вирішення питання про розподіл процесуальних витрат», зазначила вона.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Наталія Половінкіна
    Наталія Половінкіна
    суддя Чернівецького апеляційного суду
  • Анатолій Ясельський
    Анатолій Ясельський
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Наталія Новікова
    Наталія Новікова
    голова Господарського суду Харківської області