У МОН відповіли на нарікання студентів-правників стосовно ЗНО

18:02, 7 июля 2020
У цьогорічній програмі було суттєво збільшено відсоток завдань із вищими когнітивними рівнями складності.
У МОН відповіли на нарікання студентів-правників стосовно ЗНО
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

В Україні студенти-правники склали Зовнішнє незалежне оцінювання (ЗНО) для вступу в магістратуру. Дана подія викликала резонанс серед студентів, які нарікали на складність тестів, граматичні помилки у них, наявність у запитаннях тематики, що стосувалася нетрадиційної сексуальної орієнтації (окремі діячі і студенти почали говорити про пропаганду), тяжкість підготовки через карантин тощо. За роз’ясненнями «Судово-юридична газета» звернулася до державного експерта Директорату вищої освіти і освіти дорослих Міністерства освіти і науки України (МОН) Олександра Пижова.

Вступники скаржаться на важкий рівень тестів (Цитата слів студентів із офіційної сторінки МОН у Facebook: «Ті завдання розраховані на практикуючих юристів, суддів, адвокатів, які завалені кодексами, практикою ВС тощо»). Хто їх формулював і чи справді тести були вищого рівня, ніж знання, які вступник отримує на бакалавраті.

Так, в цьому році тестові завдання стали складніші ніж минулорічні. Програму тестування на 2020 рік було затверджено та оприлюднено на офіційному вебсайті МОН 7 лютого 2020 року, майже за пів року до іспиту. В цій програмі було суттєво збільшено відсоток завдань із вищими когнітивними рівнями складності. Тому підвищення складності завдань для сумлінних вступників не стало несподіванкою.

Тестові завдання розробляються викладачами (професорами, доцентами) юридичних факультетів з усієї України, потім кожен тест проходить сліпе рецензування не менш як у трьох колег з різних університетів. Тому теза, що «... завдання розраховані на практикуючих юристів, суддів, адвокатів...» перебільшена, бо завдання пишуть та рецензують викладачі університетів, які щоденно викладають та знають рівень знань своїх студентів.
Окрім того, єдине фахове вступне випробування (ЄФВВ) — це вступний іспит і тому він може не кореспондувати із освітніми програмами підготовки бакалаврів. Ступені вищої освіти бакалавра та магістра сьогодні незалежні один від одного.

Студенти вважають, що в завданнях є тести, які не відповідають програмі ЗНО (наприклад, як жаліються студенти, питання 31 щодо житлового права) та містять граматичні помилки.

Питання № 31 тестового зошита з права, що перебуває в блоці «Цивільне право України», відповідає пункту 30.2 програми із цивільного права України, затвердженої наказом Міністерства освіти і науки України від 7 лютого 2020 року № 152, це питання галузі права та є предметом цивільних відносин. Щодо помилок в тестових завдання — так, тут слід визнати, що при макетуванні тестового зашита допущені деякі технічні огріхи, тобто це не граматичні помилки, а технічні описки, але не думаю, що вони вплинули на результат оцінювання знань вступників до магістратури.

Студенти жаліються, що у тестах була присутня пропаганда нетрадиційної сексуальної орієнтації (чимало запитань про ЛГБТ). Чому такі питання були включені до тестів, якщо викликають резонанс.

Тези щодо якоїсь пропаганди, на мою думку, доволі дивні. Питання № 9 стосувалось гарантій реалізації права на мирні зібрання, в тому числі такого інституту, як контрдемонстрація, та позитивних зобов’язань держави в таких ситуаціях. Питання № 93 було на визначення критерію порушення, яке мало місце в зв'язку з забороною мирного зібрання та забороною дискримінації представників ЛГБТ за відповідних вказаних обставин. Тому мені дивно чути про якусь пропаганду, це нісенітниці.

Чи будуть мати якесь послаблення студенти, адже вони фактично не вчилися із середини березня.

Якщо говорити про мінімальну кількість тестових балів, які за виконання завдань певного блоку може отримати вступник з мінімально допустимим рівнем фахової компетентності (поріг «склав/не склав»), то цей поріг встановлюється щороку індивідуально до кожного з блоків ЄФВВ. Так, в цьому році буде враховано підвищену складність тестових завдань, але аргумент, що студенти не вчились із березня — недоречний, бо вони виконували освітню програму бакалаврату, яка не стосується ЄФВВ. В ЄФВВ також беруть участь випускники минулих років, які взагалі вчились давно, тому тут не слід спекулювати карантином та епідеміологічною ситуацією. Всі були в рівних умовах.

Ваша оцінка цьогорічному оцінюванню правників. Які її особливості порівняно з минулим роком.

У цьому році підготовка до ЄФВВ, незважаючи на карантин, йшла планово та без перебоїв. Тести були розроблені, прорецензовані та передані до УЦОЯО вчасно. Я вважаю, що ЄФВВ у 2020 році пройшло в нормальних рамках.
Особливість — це все-таки те, що завдання стали якіснішими. Щороку ми чуємо закиди, що тести ЄФВВ — прості та на зазубрювання закону тощо. В цьому році програмою ЄФВВ було збільшено кількість завдань із вищими когнітивними рівнями, тести стали перевіряти комплекс правничих компетентностей, зокрема правниче мислення та здатність до правозастосування, а не хорошу пам’ять норми закону, й це добре. Майбутньому юристу необхідно розуміти право та вміти його застосовувати, а не заучувати закони.

Які недоліки і які успішні сторони, на Вашу думку, цьогоріч Ви побачили на тестуванні.

Тестування пройшло в абсолютно нормальному режимі, певним викликом були вимоги, спричинені епідеміологічною ситуацією, але всі з цим впорались.
У наступних роках будемо більш уважно вичитувати тестові зошити, щоб не допускати технічних описок у словах.

Раніше «Судово-юридична газета» детально проаналізувала основні нарікання студентів-правників на тести

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва