Ввоз автомобилей для людей с инвалидностью освободят от налога

11:15, 13 июля 2020
В парламенте зарегистрирован законопроект об изменении порядка налогообложения операций по ввозу в Украину транспортных средств.
Ввоз автомобилей для людей с инвалидностью освободят от налога
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

В Верховной Раде 10 июля зарегистрирован законопроект «О внесении изменений в Налоговый кодекс Украины относительно некоторых вопросов налогообложения операций по ввозу на таможенную территорию Украины транспортных средств» № 3825.

Как отмечают авторы – нардепы от «Слуги народа», главной целью законопроекта является уменьшение финансовой нагрузки на лиц с инвалидностью. Целью и задачей проекта Закона является совершенствование механизма обложения налогом на добавленную стоимость операций по ввозу на таможенную территорию Украины транспортных средств.

Законопроектом предлагается внести изменения в Налоговый кодекс Украины в части освобождения от налогообложения операций по поставке товаров, классифицируются по следующим группам, товарным позициям и подкатегориям УКТ ВЭД: 8703 21, 8703 22, 8703 23, 8703 31, 8703 32, 8703 33 для лиц с инвалидностью I и II группы, законных представителей недееспособного лица с инвалидностью I и II группы, законных представителей ребенка с инвалидностью I и II группы при наличии медицинских показаний для обеспечения автомобилем и отсутствии противопоказаний к управлению им с их оплатой за свой счет. В течение пяти лет со дня ввоза на таможенную территорию Украины указанные в настоящем подпункте транспортные средства могут быть отчуждены другим лицам только после уплаты такими лицами всех таможенных платежей не позднее дня такого отчуждения.

«Стоит отметить, что лица, которые за собственные средства приобрели автомобиль, автоматически теряют право на бесплатное получение автомобиля и таким образом снимется нагрузка на Государственный бюджет Украины», - подчеркивают авторы законопроекта.

«У структурних підрозділах з питань соціального захисту населення Міністерства соціальної політики України станом на 01.01.2020 року на обліку перебуває 61490 осіб з інвалідністю, які мають право на забезпечення автотранспортом. З кожним роком кількість осіб, які отримали автомобілі безоплатно або ж на пільгових умовах, зменшується. Зокрема, згідно даних Міністерства соціальної політики, за 2019 рік видано 142 автомобілі, із них 136 визнані гуманітарною допомогою, в той же час, коли  у 2010 році така кількість становила 1830 автомобілів, 268 з них – завезені в якості гуманітарної допомоги.

При цьому держава гарантує особам з інвалідністю рівні з усіма іншими громадянами можливості для участі в економічній, політичній і соціальній сферах життя суспільства, створення необхідних умов, які дають можливість особам з інвалідністю ефективно реалізувати права та свободи людини і громадянина та вести повноцінний спосіб життя згідно з індивідуальними можливостями, здібностями і інтересами.

Саме з метою реалізації цих гарантій в Податковому кодексі України передбачено, що від оподаткування звільняються операції з постачання легкових автомобілів для осіб з інвалідністю уповноваженому органу виконавчої влади з їх оплатою за рахунок коштів державного чи місцевих бюджетів та коштів фондів загальнообов'язкового державного страхування, а також операції з їх безоплатної передачі особам з інвалідністю.

Проте, коли особа з інвалідністю має можливість придбати автомобіль за свої кошти, то він від вищевказаного оподаткування не звільняється.

Відтак, порушуються принципи рівності можливостей, рівності захисту закону та розумності в той час, коли є очевидним, що  держава не має змоги забезпечити осіб з інвалідністю автотранспортом безоплатно або на пільгових умовах.

Даний законопроект підготовлений з метою захисту прав осіб з інвалідністю, зменшення фінансового навантаження та зняття соціальної напруги. Прийняття даного законопроекту буде мати наслідком те, що особи, які придбали транспортний засіб за власний рахунок, не зможуть претендувати на безкоштовний автомобіль від держави, що призведе до зменшення фінансового навантаження на бюджет», - подчеркивают авторы в пояснительной записке.

Так, проектом предлагается внести следующие изменения в НК:

  • Доповнити підпункт 197.1.3. пункту 197.1. статті 197 підпунктом г) такого змісту:

г) товари, що класифікуються за такими групами, товарними позиціями та підкатегоріями УКТ ЗЕД: 8703 21, 8703 22, 8703 23, 8703 31, 8703 32, 8703 33 для осіб з інвалідністю І та ІІ групи, законних представників недієздатної особи з інвалідністю І та ІІ групи, законних представників дитини з інвалідністю І та ІІ групи при наявності медичних показань для забезпечення автомобілем і відсутності протипоказань до керування ним з їх оплатою за власний рахунок.

Такий транспортний засіб забороняється відчужувати протягом 5 років з дня державної  реєстрації. У разі  відчуження транспортного засобу, який був ввезений із звільненням від оподаткування відповідно до норм цього підпункту, з порушенням вимог цього підпункту, податок сплачується особою, зазначеною у третьому абзаці підпункту 3 пункту 180.1 статті 180 цього Кодексу не пізніше дня такого відчуження.

 Подписывайтесь на наш Telegram-канал, чтобы быть в курсе самых важных событий.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді