Депутати подали три законопроекти про суд присяжних

16:15, 14 июля 2020
Планується внесення змін до низки нормативних актів у зв’язку із запровадженням суду присяжних.
Депутати подали три законопроекти про суд присяжних
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Група народних депутатів внесла в Верховну Раду України проект Закону «Про суд присяжних» (реєстрац. № 3843 від 14.07.2020).

Одночасно ними ж внесений проект Закону про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" у зв’язку із прийняттям Закону України "Про суд присяжних" (реєстрац. № 3844 від 14.07.2020).

А також проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку із прийняттям Закону України "Про суд присяжних" (реєстрац. № 3845 від 14.07.2020).

Тексти законопроектів поки що відсутні на сайті Верховної Ради. Відомо, що вони будуть розглядатися Комітетом з питань правової політики.

Раніше законопроекти про суд присяжних вносилися Кабінетом Міністрів України (відкликаний після відставки Уряду) та народними депутатами (альтернативний законопроект, знаходиться на розгляді комітетів ВР). Уряд поки що оновлений законопроект не вносив, він доопрацьовується.

Нещодавно було затверджено рекомендації спільних комітетських слухань з цього питання.

«Питання суду присяжних нині на часі, — вважає Голова Комітету Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності Денис Монастирський під час онлайн зустрічі з правниками, яку організувала Асоціація правників України. - Обсяг запровадження суду присяжних має бути переглянуто — нині це ближче до класичної моделі народних засідателів, ще з часів Радянського Союзу. Вона є неефективною, зокрема й через відсутність фінансової мотивації, викликає більше проблем і запитань, аніж відповідей і адекватності. Суд присяжних має бути запроваджено в класичній моделі — не як народні засідателі, а саме як суд присяжних, який вирішує конкретне питання винуватості чи невинуватості особи без суду безпосередньо складом присяжних, і має бути застосовано на початку в досить обмеженому колі проваджень. І питання впирається у фінансову мотивацію, адже це досить дороге задоволення. Ця система існує в країнах, де це традиційно склалося, де судова практика іде корінням у століття і застосовується з великими фінансовими витратами».

На думку голови комітету, суд присяжних має використовуватися в обмеженому колі проваджень — зокрема, в тих які передбачають найвищу міру покарання, довічне позбавлення волі.

Раніше Денис Монастирський розповів про долю законопроектів, що встановлюють відповідальність за неправосудне рішення.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Ігор Фріс
    Ігор Фріс
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Ян Бескровний
    Ян Бескровний
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Любов Токмілова
    Любов Токмілова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Наталія Савицька
    Наталія Савицька
    суддя Сумського окружного адміністративного суду