Жінкам, зареєстрованим як підприємці, дадуть можливість піти у відпустку по догляду за дитиною

15:30, 15 июля 2020
Депутати побачили дискримінацію жінок, що мають дитину до трьох років, та вирішили це виправити.
Жінкам, зареєстрованим як підприємці, дадуть можливість піти у відпустку по догляду за дитиною
unian.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

В Раді зареєстрований проект Закону України «Про внесення зміни до статті 20 Закону України «Про відпустки» щодо усунення дискримінації жінок, які є самозайнятими особами» (реєстр. № 3831 від 13.07.2020).

Законопроект передбачає викладення частини 4 статті 20 Закону України «Про відпустки» в новій редакції.

Проблему нардепи побачили в тому, що стаття 20 Закону України «Про відпустки», яка передбачає порядок надання відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку іншим особам, не враховує право матері дитини на зайняття підприємницькою діяльністю, що могло б бути підставою для оформлення такої відпустки іншими особами. Тому вирішили вдосконалити механізм надання та використання трирічної відпустки по догляду за дитиною, передбачивши можливість її надання особам, встановленим у ст. 18 Закону України «Про відпустки», в тому числі й у разі реєстрації матері дитини як фізичної особи-підприємця.  Іншою причиною, яка спонукає депутатів розглядати цей законопроект, є умова надання соціальної відпустки по догляду за дитиною до досягнення нею трьох років, що міститься в частині четвертій статті 20 Закону України «Про відпустки», а саме: припинення виплати допомоги по догляду за дитиною.  Але відповідно до змін до Закону України «Про державну допомогу сім‘ям з дітьми» від 27 березня 2015 року такий вид державної допомоги, як допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трьох років було скасовано. Тому є потреба привести частину четверту статті 20 Закону України «Про відпустки» у відповідність до вимог Закону України «Про державну допомогу сім‘ям з дітьми».

Тож, соціальна відпустка жінкам для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку буде надаватися на підставі документа, який підтверджує, що мати дитини зареєстрована як фізична особа-підприємець.

Раніше «Судово-юридична газета» розповідала, що підсудність справ про встановлення фактів смерті на тимчасово окупованих територіях планують змінити.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Ігор Фріс
    Ігор Фріс
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Ян Бескровний
    Ян Бескровний
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Любов Токмілова
    Любов Токмілова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Наталія Савицька
    Наталія Савицька
    суддя Сумського окружного адміністративного суду