Пропуск до суду за допомогою додатку «Дія»: проблемні питання

12:37, 17 июля 2020
В Окружному адміністративному суді Києва прокоментували  можливість застосування мобільного додатку «Дія» для ідентифікації осіб, що прибули до суду.
Пропуск до суду за допомогою додатку «Дія»: проблемні питання
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Нещодавно Державною судовою адміністрацією анонсовано застосування мобільного додатку «Дія» в судах.

ДСА разом із Службою судової охорони видали спільний наказ про застосування мобільного додатку «Дія» для ідентифікації осіб, які прибули до суду.

Керівник апарату Окружного адміністративного суду міста Києва Дмитро Миронюк прокоментував «Судово-юридичній газеті» пропоновані нововведення та їх доцільність.

Нещодавно ДСА анонсовано застосування мобільного додатку «Дія» в судах. ДСА разом із ССО видали спільний наказ про застосування мобільного додатку «Дія» для ідентифікації осіб, які прибули до суду. Чи почали використовувати таку можливість в ОАСК?

На сьогодні в Окружному адміністративному суді міста Києва пропуск відвідувачів здійснюється працівниками Служби судової охорони на підставі пред’явлення документів, що посвідчують особу. Мобільний додаток «Дія», наскільки мені відомо, ще не застосовується.

Чи  спростить, на Вашу думку, застосування «Дії» порядок пропуску до суду? Наскільки нагальним на сьогодні є таке нововведення?

- Я б не сказав, що пред’явлення відвідувачами документів, що посвідчують особу, та ідентифікація їх охороною в існуючий на сьогодні спосіб викликає якісь труднощі чи непорозуміння. Це унормована процедура, яка не потребує додаткових роз’яснень, чого, власне, не можна сказати про мобільний додаток «Дія».

Законодавством України чітко закріплено перелік документів, які посвідчують особу та підтверджують громадянство України – це паспорт громадянина України, закордонний паспорт, посвідчення водія та інші.

Практично 90% відвідувачів суду – це учасники справ, які приходять до суду для подачі документів, ознайомлення з матеріалами справи чи безпосередньо для участі у судовому засіданні. Всі наведені мною причини візиту до суду передбачають ідентифікацію особи. Нововведення ж передбачає використання додатку «Дія» як пропуску до приміщення суду, але далі відвідувач все одно повинен пред’являти документи. Наскільки зручно буде відвідувачу при спілкуванні з охороною використовувати мобільний додаток «Дія», а вже за декілька хвилин секретарю судового засідання пред’являти паспорт в розгорнутому вигляді? Чи ефективний такий підхід?

Крім того, відповідно до примірних правил пропуску осіб до приміщень судів, затверджених спільним наказом ДСА та ССО,  питання обладнання пунктів пропуску покладається безпосередньо на суд. Тобто кожен працівник охорони повинен мати технічні засоби (смартфон, планшет) для того, щоб застосовувати «Дію». І саме ці технічні засоби повинні бути придбані судом за державні кошти. По-перше, враховуючи сьогоднішню ситуацію в Україні, я не впевнений в наявності таких коштів у бюджетах судів. А по-друге, наскільки виправданими та необхідними є такі витрати? Чи враховувалась, взагалі, окупність запропонованих нововведень?

- Чи можна було б тоді застосовувати «Дію» в інших аспектах? Наприклад, для ідентифікації учасника справи при розгляді справи у режимі відеоконференцзв'язку? Де б «Дія» була б більше в нагоді?

- Безумовно, всі сфери нашого життя так чи інакше вже суттєво цифровізувалися і ми успішно користуємось багатьма зручними додатками. Однак, погодьтесь, що є різниця між придбанням квитків онлайн та ідентифікацією особи в судовому засіданні. Останній процес потребує не лише серйозної технічної підготовки, але і чіткого процесуального закріплення. Лише після законодавчого врегулювання ми зможемо далі говорити про застосування «Дії», наприклад, для ідентифікації особи в судовому засіданні при розгляді справи, в тому числі і режимі відеоконференцзв'язку.

Впровадження нових сервісів не може відбуватись відірвано від тих реалій, які вже на сьогодні існують. Повинні бути враховані наявні технічні засоби, передбачено навчання людей, які будуть працювати з ним, ризики та можливості для оперативного виправлення некоректної роботи. Насамперед, це повинна бути єдина концепція, яка враховуватиме особливості роботи тих чи інших органів влади та потреби аудиторії, яка користуватиметься сервісом.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді