Уряд хоче збільшити штрафи за продаж несертифікованих лікарських засобів

13:21, 3 августа 2020
Відповідні зміни Кабінет Міністрів пропонує внести до Кодексу України про адміністративні правопорушення
Уряд хоче збільшити штрафи за продаж несертифікованих лікарських засобів
dw.com
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Кабінет Міністрів України направив до Верховної Ради законопроект щодо внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення (реєстр. № 3948 від 30.07.2020 року). Свою увагу урядовці приділили збільшенню відповідальності суб’єктів господарювання за порушення вимог законодавства щодо якості лікарських засобів, порядку їх продажу та за ігнорування відповідних приписів контролюючих органів.

Пропонується внести зміни у чотири статті Кодексу України про адміністративні правопорушення – ст.ст. 42-4, 167, 168-1, 188-10. Вони стосуються таких правопорушень:

  • Продаж лікарських засобів без рецепта у заборонених законодавством випадках;
  • Введення в обіг або реалізація продукції, яка не відповідає вимогам стандартів;
  • Виконання робіт, надання послуг громадянам-споживачам, що не відповідають вимогам стандартів, норм і правил;
  • Невиконання законних вимог посадових осіб центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері контролю якості та безпеки лікарських засобів.

Нові зміни скрізь передбачають суттєве збільшення штрафних санкцій.

«На сьогодні розмір штрафних санкцій є невідповідним у порівнянні з об'ємами випущеної в обіг неякісної продукції та значно нижчим, ніж в інших сферах господарської діяльності, - вважають автори законопроекту.

Проте штрафи зростають на кілька порядків. Скажімо, нині продаж лікарських засобів в аптечних закладах без рецепта у заборонених законодавством випадках тягне за собою накладення штрафу від шести до двадцяти п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Законопроектом пропонують збільшити цю суму від ста до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Подібні суми прописані в усіх чотирьох статтях КУпАП.

Урядовці аргументують такий крок серйозністю проблеми.

«За статистичною інформацією, за період з 01 січня 2017 року по 31 грудня 2017 року розпорядженнями Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками було заборонено 261 серію лікарських засобів, а з 01 січня 2018 року по 31 грудня 2018 року – 700 серій лікарських засобів. Середня вартість на фармацевтичному ринку України однієї упаковки заборонених лікарських засобів становить приблизно 500-600 грн. Водночас серед заборонених лікарських засобів є й такі, вартість яких становить понад  20 000 грн.», - наводять вони свідчення про зростання продажу фальсифікату.

Автори законопроекту вважають, що ухвалення пропонованих змін позитивно вплине на процеси детінізації економіки у сфері випуску в обіг лікарських засобів.  

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді