В МОН озвучили ситуацію з фінансуванням наукових досліджень

17:50, 13 августа 2020
У 2019-му наука фінансувалася на рекордно низькому рівні за 10 років.
В МОН озвучили ситуацію з фінансуванням наукових досліджень
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У 2019 році на наукові дослідження та розробки в Україні було витрачено 17,3 млрд грн. Найбільшу частину профінансувала держава – 38,3%. Частка коштів вітчизняних замовників становила 28,1%, іноземних джерел – 22,3%, власних коштів – 10%, інших джерел – 1,3%. Про це повідомили в пресслужбі Міністерства освіти і науки України (МОН) з посиланням на аналітичну доповідь «Наукова та науково-технічна діяльність в Україні у 2019 році».

Повідомляється, що наукоємність ВВП, як і в попередні роки, залишилася критично низькою. 2019 року цей показник становив 0,43% (рекордний мінімум за останні 10 років), а за рахунок коштів держбюджету – 0,17%. Для порівняння: за даними 2018 року, наукоємність ВВП країн ЄС-28 у середньому становила 2,12%.

З держбюджету наукова сфера фінансувалася 20 головними розпорядниками коштів через 49 програм. У їхніх межах було профінансовано 9 млрд 312 млн грн, з яких понад 70% – це загальний фонд. 

Більшість коштів загального фонду (понад 80%) були спрямовані на дослідження і розробки в цілому. Ще 7,6% пішло на підтримку розвитку наукової інфраструктури та оновлення матеріально-технічної бази, а 12,2% – на інші напрями.

Одним із найважливіших показників ефективності використання бюджетних коштів з фінансування досліджень і розробок є рівень впровадження наукової (науково-технічної) продукції.

Так, з 19 453 одиниць продукції, створеної за кошти держбюджету, впроваджено майже 76%. Але при цьому рівень впровадження продукції, створеної за рахунок загального фонду, становить 70,6%, а створеної за рахунок спецфонду – майже 90%. Така ж ситуація спостерігається і за всіма видами продукції. Наприклад, в категорії «Матеріали» різниця між упровадженням за кошти загального і спецфонду становить понад 40%.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що у МОН повідомили про ситуацію з підручниками для шкіл.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді