Кабмін планує внести зміни до порядку реалізації арештованих активів на електронних торгах

14:25, 26 августа 2020
Пропонується врегулювати питання перерахування АРМА коштів на користь потерпілого, цивільного позивача при виконанні судових рішень про спеціальну конфіскацію.
Кабмін планує внести зміни до порядку реалізації арештованих активів на електронних торгах
bankruptcy-ua.com
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Сьогодні, 26 серпня, Уряд планує розглянути проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення зміни до Порядку реалізації арештованих активів на електронних торгах».

Проектом акта пропонується врегулювати питання перерахування Національним агентством України з питань виявлення, розшуку та управління активами (АРМА) коштів на користь потерпілого, цивільного позивача, а частини коштів, що залишилися, - до державного бюджету України при виконанні судових рішень про спеціальну конфіскацію.

Проблема яка потребує роз’яснення

Кримінальним процесуальним кодексом України унормовано, що у разі відсутності у винної особи майна, на яке може бути звернено стягнення, крім майна, яке підлягає спеціальній конфіскації, збитки, завдані потерпілому, цивільному позивачу, відшкодовуються за рахунок коштів від реалізації конфіскованого майна, а частина, що залишилася, переходить у власність держави.

Автори наголошують, що Законом України  «Про Національне агентство з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів» передбачено, що:

одержані від реалізації активів кошти зараховуються на депозитні рахунки Національного агентства (частина шоста статті 21);

За погодженням  з міжвідомчою комісією з питань реалізації активів Національне агентство самостійно забезпечує виконання судового рішення про конфіскацію, спеціальну конфіскацію активів, стягнення в дохід держави активів, що перебувають в його управлінні або перебували, але були реалізовані, вартістю понад 10 тисяч розмірів мінімальних заробітних плат (абзац перший частини другої статті 23);

надходження від здійснюваного Національним агентством управління активами, а також кошти, одержані на підставі міжнародних угод щодо розподілу та повернення активів в Україну, перераховуються до державного бюджету (частина перша статті 24).

Також Порядком реалізації арештованих активів на електронних торгах, затвердженим постановою КМУ від 27.09.2017 № 719, встановлено, що переможець торгів перераховує кошти за придбаний актив на рахунок Національного агентства.

Отже, підлягає врегулюванню питання порядку дій АРМА щодо перерахування отриманих від реалізації активів коштів на користь потерпілого, цивільного позивача та до Державного бюджету України при виконанні судових рішень про спеціальну конфіскацію, відповідно до частини десятої статті 100 Кримінального процесуального кодексу України.

Що пропонується

Проектом акта пропонується внести зміну до Порядку реалізації арештованих активів на електронних торгах, затвердженого постановою КМУ від 27.09.2017, доповнивши його пунктом 27.

Зокрема, зазначається, що у разі самостійного виконання судового рішення про спеціальну конфіскацію у порядку, визначеному частиною 10 статті 100 Кримінального процесуального кодексу України, Національне агентство протягом трьох робочих днів здійснює розподіл отриманих коштів від реалізації таких активів шляхом перерахування потерпілому, цивільному позивачу коштів у визначеному судовим рішенням розмірі для відшкодування збитків від злочину, а частина, що залишилася, перераховується до державного бюджету.

У разі, коли суми коштів від реалізованих активів недостатньо для відшкодування збитків потерпілому, цивільному позивачу в повному обсязі відшкодування здійснюється пропорційно сумі, що належить кожному.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Уряд планує розширити сферу компетенції Мінцифри у частині розвитку мережі центрів надання адміністративних послуг.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде