МОН не отримало грошей на безпеку освітян — Шкарлет

12:20, 1 сентября 2020
У МОН сподіваються, що зможуть отримати ці кошти у жовтні.
МОН не отримало грошей на безпеку освітян — Шкарлет
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Бюджет МОН та Фонд боротьби із COVID-19

У квітні цього року було створено Фонд боротьби з COVID-19, для створення якого довелося суттєво скоротити деякі статті видатків бюджету. Зокрема, з бюджету Міністерства освіти і науки тоді вилучили майже 5 млрд гривень. У липні в.о. міністра освіти і науки Сергій Шкарлет звернувся до уряду із пропозицію повернути МОН з цього фонду 2 млрд гривень, які планували витратити на безпеку працівників сфери освіти. Втім, до початку навчального року додаткових коштів освітяни так і не отримали. Пан Шкарлет зазначив, що кошти, можливо, будуть перерозподілені у жовтні.

Голова підкомітету з питань освіти впродовж життя та позашкільної освіти Роман Грищук на своїй сторінці у фейсбуці так прокоментував цю ситуацію: «З освіти забрали чи не найбільше. 1.5 мільярди гривень доплат не отримали молоді вчителі. 360 мільйонів викинули з облаштування молодших класів, скоротили фінансування Національного Фонду Досліджень. Забрали б ще більше, якби не активна позиція комітету освіти». Також він повідомив, що звернувся до прем’єра щодо виділення МОН принаймні 1 млрд гривень для «фінансування коронавірусних питань».

Ексміністерка освіти і науки Лілія Гриневич зазначила, що 5 млрд гривень, виділені раніше з МОН – «це насправді 65% бюджету розвитку, які були заплановані в МОН». А зважаючи на те, що освітяни, які будуть працювати у дистанційному режимі, будуть отримувати надбавки, відсоток можливих видатків на розвиток зменшується ще більше. Також пані Гриневич підкреслила, що єдиним бюджетним вливання із Фонду боротьби з COVID-19  у освітній процес стало повернення грошей абітурієнтам за скасоване ЗНО.

Куди спрямовано гроші Фонду

Як можна побачити з інфографіки, яку опублікувало Міністерство фінансів, 53% запланованих витрат (35 з 66 млрд) на «боротьбу із коронавірусом» - це видатки на будівництво та реконструкцію доріг. Голова фракції «Слуга Народу» Давид Арахамія пояснив, що 35 мільярдів – це сума, яку і так планували витратити на дороги. А також додав, що грошей вистачить на все – навіть у разі другої хвилі захворюваності. Втім, як повідомив журналістам Сергій Шкарлет, МОН не отримало додаткових коштів напередодні навчального року через те, що грошей у Фонді боротьби з COVID-19 вже немає.

Відсутність коштів можна пояснити тим, що з моменту утворення Фонду уряд неодноразово ухвалював рішення про додаткові витрати, які не були передбачені під час його створення. Так, червні Кабмін ухвалив рішення про виділення 7,4 млрд гривень на надбавки медичним співробітникам, що на 1,5 мільярди більше передбаченого. Також уряд виділяв 23,6 млн Міністерству юстиції, 47,5 млн – Міністерству культури та інформполітики та 41 млн – на фінансування медичних закладів Управління державними справами.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Telegram канал Sud.ua
Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва