За котів та собак доведеться платити: у Раді хочуть розширити перелік тварин, які підлягають обов’язковій реєстрації

13:05, 3 сентября 2020
Ідентифікацію та/або реєстрацію тварин будуть здійснювати спеціалісти ветеринарної медицини – агенти з ідентифікації тварин.
За котів та собак доведеться платити: у Раді хочуть розширити перелік тварин, які підлягають обов’язковій реєстрації
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У Верховній Раді пропонують розширити перелік тварин, які підлягають обов’язковій ідентифікації та реєстрації. Це передбачається законопроектом № 3796 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідального поводження з домашніми та дикими тваринами, які утримуються у неволі». Ініціаторами законопроекту виступили народні депутати Юлія Овчинникова, Олег Бондаренко, Олена Криворучкіна та  інші.

Так, якщо зараз обов’язковій ідентифікації та реєстрації підлягають сільськогосподарські тварини - велика рогата худоба, коні, свині, вівці, кози, то законопроектом перелік розширюється  та підлягатимуть ідентифікації та реєстрації також і домашні тварини та дикі тварини, що утримуються в неволі або напіввільних умовах.

Документом зазначається, що ідентифікація та реєстрація домашніх тварин та диких тварин, що утримуються у неволі або в напіввільних умовах, здійснюється з метою контролю їх чисельності та розмноження для забезпечення ветеринарного і епізоотичного благополуччя.

Перелік домашніх тварин, які підлягають обов’язковій ідентифікації та реєстрації та Перелік диких тварин, що утримуються у неволі або напіввільних умовах, які підлягають обов’язковій ідентифікації та реєстрації, буде затверджуватись Кабінетом Міністрів України.

Також встановлюється, що ідентифікацію та/або реєстрацію тварин здійснюють спеціалісти ветеринарної медицини – агенти з ідентифікації тварин через авторизовані бази даних тварин, що забезпечують автоматичний обмін інформацією з Єдиним державним реєстром тварин. Порядок авторизації баз даних тварин визначається Кабінетом Міністрів України.

Внесенню до Єдиного державного реєстру тварин підлягають:

  1. Відомості про власника тварини.
  2. Місце утримання (постійного перебування) тварини.
  3. Вид тварини, порода, кличка, дати народження, проведення протиепізоотичних заходів (щеплень) тощо.
  4. Ідентифікаційний номер засобу ідентифікації.
  5. Особливі прикмети тварини за наявності (каліцтва, особливості тощо).
  6. Інші відомості, визначені Порядком ідентифікації та реєстрації домашніх тварин і диких тварин, що утримуються у неволі або напіввільних умовах.

Окрім цього, зазначається, що новонароджена тварина підлягає ідентифікації та реєстрації до досягнення нею тримісячного віку.

Проведення ідентифікації та реєстрації домашніх та диких тварин, що утримуються у неволі або в напіввільних умовах, є платними процедурами.

До пільгових категорій громадян, що звільняються від оплати за реєстрацію тварин належать:

1) ветерани війни та прирівняні до них особи;

2) особи з інвалідністю І та ІІ груп;

3) малозабезпечені сім’ї.

Слід також зазначити, що інформація про ідентифікованих та зареєстрованих домашніх та диких тварин, що утримуються у неволі або в напіввільних умовах, розміщується у Єдиному державному реєстрі тварин.

Автори законопроекту пишуть, що прийняття законопроекту не потребуватиме додаткових витрат з бюджету, проте експерти заперечують, адже ідентифікація та реєстрація тварин є платними процедурами, а Закон України «Про ідентифікацію та реєстрацію тварин» передбачає обов’язкове відшкодування державою витрат власників тварин на ідентифікацію та реєстрацію.

Також у законопроекті не зазначено «хто такі агенти з ідентифікації». Хто, у якому порядку та на яких умовах тримає такі повноваження - питання відкрите.

Раніше «Судова-юридична газета» писала, що у Раді пропонують зобов’язати заклади готельної інфраструктури приймати громадян разом з домашніми тваринами.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Прилипчук
    Олександр Прилипчук
    суддя Сумського окружного адміністративного суду