«Заслухали на комітеті міністра фінансів. Одне слово – журба», — Гетманцев

11:05, 11 сентября 2020
Міністр фінансів був підданий шквалу критики під час двогодинного спілкування на засіданні Комітету фінансів та заявив, що готовий нести політичну відповідальність.
«Заслухали на комітеті міністра фінансів. Одне слово – журба», — Гетманцев
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Під час онлайн засідання Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики 9 вересня виступ міністра фінансів Сергія Марченка завершився рядом критичних коментарів.

Спершу до онлайн-конференції долучився голова виконавчого комітету Нацрадиреформ Міхеїл Саакашвілі, який розкритикував міністра за призначення голови митної служби. Зокрема він зазначив: «Наступного дня буквально він (новий начальник митниці – прим.) призначив нових 15 людей. І з цих 15 людей – 13 виявилися, як ми добре знаємо, людьми Романенка (колишнього радника голови ДФС Насірова – прим.)». Далі пан Саакашвілі додав, що таке призначення, на його думку, це відкат до «епохи Насірова», який потенційно нівелює всі попередні реформи на митниці.

На це Сергій Марченко відповів, що міністр фінансів дійсно погоджує кандидатури на посаду голови ДПС, але не може перевіряти доброчесність цих кандидатів, зокрема – те, як вони декларують свої статки. Після пан Марченко додав: «Я не знаю, хто такий Романенко, ніколи з ним не спілкувався і спілкуватись не планую». Також він запропонував звернутися до відповідних правоохоронних органів, якщо у когось наявні підозри щодо корупційних діянь представників ДМС. Така відповідь не вдовольнила Саакашвілі, а тому він заявив: «Якщо міністр фінансів не знає, хто такий Романенко, пропрацювавши стільки років у Міністерстві фінансів, він або взагалі нічого не знає, або примітивно бреше».

Далі з критичною заувагою до міністра фінансів звернувся народний депутат Андрій Ніколаєнко. Депутат наголосив, що показники зростання ВВП, які озвучив міністр (+4,6%) значно різняться із тим, що озвучує прем’єр-міністр та служба статистики. А тому інформація, незрозуміло, наскільки обґрунтовану інформацію міністр фінансів надав щодо потенційних витрат на викуп Україною ВВП-варантів. Також пан Ніколаєнко висловив свої побажання щодо того, як має працювати міністр фінансів: «Він має займатися реструктуризацією боргу… Ваш колега з Аргентини за чотири місяці здійснив реструктуризацію боргу і не допустив дев’ятого дефолту, реструктуризувавши 99% боргу, списавши 30% боргу… І найголовніше – міністр має займатися стратегічними речами… Я нагадую, що вже в квітні Ви були міністром, і МВФ провів списання частини боргу і грантову допомогу 25 країнам-членкиням МВФ, найбіднішим. І деякі з них знаходяться вище України у списку економічного розвитку. На жаль, Україна не те, що там не присутня, навіть не ініціювала питання списання частини боргу у грантовий спосіб від МВФ».

У відповідь на це, Сергій Марченко повідомив, що списання боргу від МВФ, про яке говорив депутат Ніколаєнко, стосувалося лише країн третього світу, до яких Україна не відноситься, а тому не могла ніяким чином сподіватися бути однією із країн, яким частину боргів списали. Відповідаючи на коментар щодо ВВП-варантів, міністір підкреслив, що не може у повному обсязі дати відповідь, адже певну інформацію він може озвучувати у прямому ефірі.

Далі критикувати міністра продовжив Олександр Дубінський, акцентуючи увагу на кадрових рішеннях щодо очільників ДМС та ДПС. Так він зазначив, що попри зміну очільника митниці, «схема», про яку він розповідав на попередніх засіданнях комітету, все ще має місце. Говорячи про голову податкової, депутат звинуватив його у тому, що його радник був помічений у корупційних діяннях.

Надалі до критики, зокрема, щодо кадрових питань, долучилися Анна Колісник, Альона Шкрум,  Дар’я Володіна та інші народні депутати, а також представник підприємства, який побажав залишитися анонімним та який зазначив, що їхній автомобіль, що перевозив через кордон товари, 8 днів безпідставно тримали на кордоні. Загалом спілкування із міністром тривало більш як 2 годин.

Голова Комітету Данило Гетманцев у своєму телеграмм-каналі так підбив підсумки спілкування із міністром: «Заслухали на комітеті міністра фінансів. Одне слово – журба. Більше слів немає».

Цікаво, що 11 вересня пан Гетманцев знов взявся цитувати Сергія Марченко, зазначивши, що міністр фінансів заявив про готовність нести політичну відповідальність:

«Сергій Михайлович, якщо ми з вами говоримо про митницю. Ви самі оголошували про 5-10 млрд ненадходжень щомісяця – це ваша політична відповідальність», на що міністр відповів: «Я готовий її нести».

Нагадаємо, що раніше голова фракції «Слуга народу» Давід Арахамія заявив, що очікує, як мінімум, дві кадрові перестановки у Кабміні.

Також слід нагадати, що вже 15 вересня до Верховної Ради має надійти проект Державного бюджету на 2021 рік.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що на цьому засіданні Комітет вирішив рекомендувати призначити Василя Горбаля до Ради Нацбанку. А також ми писали, що НАЗК перевірить декларацію міністра фінансів.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Інна П'єнта
    Інна П'єнта
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Ольга Склярук
    Ольга Склярук
    суддя Східного апеляційного господарського суду