У Раді пропонують встановити компенсацію громадянам за затримку пенсій та зарплат

13:15, 16 сентября 2020
У Раді планують визначити вичерпний перелік видів грошових доходів, за порушення строків виплати яких громадянам нараховується компенсація.
У Раді пропонують встановити компенсацію громадянам за затримку пенсій та зарплат
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Сьогодні, 16 вересня, Верховна Рада планує розглянути законопроект №3817 «Про внесення змін до Закону України «Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв'язку з порушенням строків їх виплати».

«Метою розроблення проекту акта є визначення вичерпного переліку видів грошових доходів, за порушення строків виплати яких громадянам нараховується компенсація», — йдеться у пояснювальній записці.

Документом пропонується визначити вичерпний перелік видів грошових доходів, за порушення строків виплати яких громадянам нараховується компенсація, включивши до такого переліку пенсії або щомісячне довічне грошове утримання (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткової пенсії, цільової грошової допомоги, пенсії за особливі заслуги перед Україною та інших доплат до пенсії, встановлених законодавством), соціальні виплати, стипендії, заробітну плату (грошове забезпечення), суму індексації грошових доходів громадян.

Автори пишуть, що визначення вичерпного переліку видів грошових доходів, за порушення строків виплати яких громадянам нараховується компенсація, сприятиме уникненню спорів при нарахуванні компенсації.

Також пропонується уточнити джерела виплати такої компенсації. Зокрема, компенсацію виплачують за рахунок:

власних коштів – підприємства, установи і організації, які не фінансуються і не дотуються з бюджету, а також об’єднання громадян;

коштів відповідного бюджету – підприємства, установи і організації, що фінансуються чи дотуються з бюджету;

коштів Пенсійного фонду України, Фонду соціального страхування України, Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, інших цільових соціальних фондів, а також коштів, що спрямовуються на їх виплату з бюджету.

Втім, Головне наукове-експертне управління висловило низку зауважень, щодо змісту проекту:

  1. У зв’язку з запровадженням у проекті вичерпного переліку доходів, втрата частини яких у зв’язку з порушенням строків їх виплати, компенсується, вважаємо за доцільне звернути увагу на уточнення того, чи підлягають такій компенсації невиплачені особі гарантійні та компенсаційні виплати (наприклад, при відрядженні); суми відшкодування шкоди, заподіяної фізичній особі каліцтвом або іншим ушкодженням здоров’я, а також суми, що виплачуються особам, які мають право на відшкодування шкоди у разі втрати годувальника (крім суми виплат, що здійснюються відповідно до законодавства про загальнообов’язкове державне соціальне страхування) та деякі інші виплати.
  2. Згідно зі ст.6 Закону у редакції проекту джерелами виплати компенсації визначено кошти Фонду соціального страхування України та Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України та Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття. Проте така виплата як компенсація відсутня в переліках видів матеріального забезпечення та соціальних послуг за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням на випадок безробіття, за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, страхових виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, що надаються за рахунок коштів зазначених вище фондів[1] у законах, які регулюють відповідні види загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Невизначеність з цього питання порушує такий принцип загальнообов’язкового державного соціального страхування як цільове використання коштів соціального страхування. (див. наприклад, ст. 5 Основ законодавства України про загальнообов'язкове державне соціальне страхування). Виходячи з цього, звертаємо увагу на необхідність внесення відповідних змін безпосередньо до законів у сфері загальнообов’язкового державного страхування.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що стало відомо, як зросте мінімальна пенсія у 2021 році.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

 

 

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва