Шкільними їдальнями користуються понад 50% школярів, а основними причинами, через які учні відмовляються від харчування у школі, є несмачна та холодна їжа або поганий вигляд та запах страв. Про це повідомляє пресслужба Міністерства освіти і науки України (МОН), проаналізувавши результати опитування.
Повідомляється, що опитування включало в себе оцінення якості перших і других страв, напоїв, смакові якості шкільного харчування загалом, а також чистоту шкільних їдалень та охайність їхніх працівників.
Згідно з результатами, 51,28% батьків стверджують, що їхні діти користуються шкільним буфетом, 33,1% – не користуються ним, а 15,6% повідомили про відсутність буфету в школі. Водночас лише 11,5% батьків зазначили, що дітям подобаються страви та продукти зі шкільного буфету. Сукупність тих, кому страви шкільного буфету “скоріше не подобаються” та “не подобаються”, становить 26,3%.
При цьому 24,9% батьків підтвердили продаж солодких газованих напоїв, 21,3% – кондитерських виробів з кремами, 3,1% – нарізних салатів зі сметаною, майонезом чи оцтом. Також трапляються випадки продажу молока-самоквасу, морозива, грибів. Це підтвердили і відповіді учнів: 31,7% анкет інформують про наявність у продажу кондитерських виробів з кремами, 0,6% – морозива, 24,1% – солодких газованих напоїв. Водночас більшість опитаних учнів – 73,9% – не купують таких продуктів.
Майже чверть батьків вкрай незадоволені чистотою їдальні і лише 9% вважають її відмінною. На “відмінно” чистоту в їдальні оцінили 9% учнів, “добре” – 35%, “задовільно” – 31%, “вкрай незадовільно” – 25%.
Відповіді батьків засвідчили, що більшість дітей – 63,1% – користуються гарячим харчуванням у школі. Втім, майже половина респондентів зазначила, що страви шкільної їдальні не подобаються дітям, натомість подобаються вони лише 7,2% дітей. Відповіді учнів показали, що шкільне харчування подобається лише 10% із них, не подобається – більш ніж 31%.
Згідно з відповідями батьків, основними причинами, через які учні відмовляються від харчування у школі, є:
несмачна та холодна їжа,
поганий вигляд та запах страв,
погане самопочуття після прийому їжі,
неадаптованість до особливих дієтичних потреб,
брудні посуд і прибори,
недовіра до якості шкільних страв,
одноманітне меню, напівфабрикати, відсутність перших страв,
поганий запах в їдальні, “антисанітарія”, комахи,
відсутність їдальні,
черги, їжі не вистачає для всіх учнів (старших класів).
З-поміж проблем також: забезпечення гарячим харчуванням лише учнів початкової школи, висока вартість харчування, недостатня кількість фруктів та кисломолочних продуктів.
Учні переважно жаліються на несмачну та холодну їжу, відсутність вибору, велику кількість цукру в напоях та олії у стравах. Жаліються, зокрема, й на чистоту у шкільних їдальнях.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.