В НАПК пообещали создать портал обличителей коррупции

16:35, 29 сентября 2020
Граждане смогут сообщать о коррупции через электронную систему.
В НАПК пообещали создать портал обличителей коррупции
LIGA.net
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Украинцам станет проще обличать коррупцию. Об этом сообщил глава Национального агентства по вопросам предотвращения коррупции (НАПК) Александр Новиков во время заседания Комитета Верховной Рады по вопросам антикоррупционной политики 29 сентября.

Напомним, что вчера Президент Владимир Зеленский, которым предлагается утвердить Антикоррупционную стратегию как неотложный и уже сегодня Комитет приступил к рассмотрению вопроса о рекомендации включить законопроект в повестку дня парламента.

«Будет создан портал обличителей коррупции, который обеспечит возможность сообщения лицом о коррупции конкретному чиновнику. Там будет четкий алгоритм, кто должен рассмотреть такое обращение.

Это даст возможность каждому гражданину не просто писать в Национальную полицию или в Генпрокуратуру, а конкретному лицу, которое может по результатам рассмотрения устранить такое нарушение», - отметил Новиков.

Напомним, что в части защиты прав обличителей коррупции Стратегия предусматривает следующее:

«2.6. Захист викривачів корупції

2.6.1. Проблема. Відсутність поваги до викривачів корупції у суспільстві, а також відсутність у осіб, які хочуть повідомити про корупцію, необхідних знань щодо правових гарантій захисту їх порушених прав.

Очікувані стратегічні результати:

1) за допомогою просвітницьких заходів сформовано повагу до викривачів як відповідальних громадян;

2) повідомлення про корупцію стали частиною правової культури громадян;

3) значна частина громадян належно обізнана з гарантіями правового захисту викривачів.

2.6.2. Проблема. Відсутність необхідних знань для належного повідомлення про випадки корупції, суб’єктів, уповноважених їх розглядати, а також механізму ефективного розгляду таких повідомлень.

Очікувані стратегічні результати:

1) внесено зміни до законодавства щодо забезпечення зручного повідомлення про корупцію та результативного розгляду таких повідомлень; функціонує єдиний електронний онлайн-портал для викривачів;

2) значна частина громадян належно обізнана з порядком та каналами подання повідомлень про корупцію завдяки ефективному проведенню інформаційно-роз’яснювальної та просвітницької роботи;

3) створено належні внутрішні канали для повідомлень про корупцію, які містять в собі інформацію, що віднесена до державної таємниці, таємниці слідства, а також службової інформації, яка була зібрана в процесі оперативно-розшукової, контррозвідувальної діяльності, у сфері оборони країни.

2.6.3. Проблема. Захист викривачів не здійснюється належним чином через недостатню інституційну спроможність уповноважених на це органів та недоліки в законодавчому регулюванні.

Очікувані стратегічні результати:

1) Національне агентство та інші уповноважені органи (підрозділи) в межах повноважень належно здійснюють на практиці захист викривачів завдяки:

моніторингу діяльності уповноважених підрозділів (осіб) з питань запобігання та виявлення корупції щодо роботи з викривачами;

належній координації між органами, уповноваженими на забезпечення захисту викривачів;

належному рівню правового захисту викривачів;

наданню психологічної допомоги викривачам;

2) суди та центри безоплатної правової допомоги є надійним механізмом захисту прав викривачів завдяки підвищенню рівня кваліфікації та компетентності суддів у справах щодо захисту прав викривачів, співробітників та адвокатів центрів безоплатної правової допомоги;

3) українське законодавство відповідає міжнародним стандартам захисту викривачів; створено дієві механізми реалізації̈ законодавства про захист викривачів, у тому числі в частині здійснення щодо них заходів безпеки;

4) законодавством передбачено особливості захисту військовослужбовців-викривачів».

Ранее «Судебно-юридическая газета» писала, что законопроект 4135 предусматривает наделение НАПК правом вносить предписание любому госоргану и ставить вопрос об ответственности руководителей. 

Подписывайтесь на наш Telegram-канал, чтобы быть в курсе самых важных событий.

 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва