Володимир Зеленський оцінив свій вклад у боротьбу з корупцією в Україні

08:55, 8 октября 2020
За словами Президента, саме після його приходу антикорупційна архітектура стала завершеною та справді незалежною.
Володимир Зеленський оцінив свій вклад у боротьбу з корупцією в Україні
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

«Ми невтомно шукаємо вакцину від корупції. А поки застосовуємо ті ліки, які є», – так охарактеризував поточний стан справ у сфері боротьби з корупцією в Україні Володимир Зеленський. Таку думку він висловів у своїй колонці, присвяченій саміту «Україна-ЄС».

Президент зазначив, що «саме після мого приходу до влади антикорупційна архітектура в Україні стала завершеною та справді незалежною». До своїх здобутків він відніс:

  • Можливість НАБУ самостійно співпрацювати з міжнародними партнерами;
  • Наділення НАБУ правом на прослуховування;
  • Криміналізацію незаконного збагачення.

Окрему думку пан Зеленський висловив щодо рішення Конституційного Суду про неконституційність повноважень Президента щодо призначення Директора НАБУ та ряду інших повноважень щодо цього органу. Так, Президент зазначив, що це рішення є свідченням ще одного «сірого» факту в українському законодавстві. «Чому закон про НАБУ так написаний, краще запитати в того, хто його підписав», – підкреслив Володимир Зеленський.

Цікавим це твердження є, зокрема, через позицію, висловлену представником Президента при Конституційному Суді під час розгляду справи про конституційність цих повноважень. Тоді Федір Веніславський відстоював позицію, що повноваження Президента призначати директора НАБУ непрямо, але передбачені у Конституції, а передача цих повноважень до Кабміну чи якогось міністерства поставить під загрозу незалежність НАБУ. Більше того, у якості альтернативи тодішньому стану справ, пан Веніславський розглядав лише призначення Директора НАБУ Президентом та Верховною Радою на паритетних засадах. Відповідні зміни, за його словами, будуть пропонуватися до Конституції України.

Отже, Володимир Зеленський або насправді не хотів розлучатися із повноваженнями щодо НАБУ, або ж його представник висловив власну позицію, відмінну від позиції Глави держави.

На думку пана Зеленського, єдиним наслідком рішення про неконституційність повноважень Президента призначати Директора НАБУ є потреба усунути у відповідному законі неузгодженості із Конституцією. Також він додав, що зараз немає жодних загроз для роботи НАБУ чи САП.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Зеленський заявив, що ЄС не зніме санкції з РФ до повного відновлення територіальної цілісності України.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва