Депутати вимагають зупинити призначення членів Комісії з регулювання азартних ігор та переглянути закон про гральний бізнес

17:55, 26 октября 2020
Комітет Ради та Кабмін не поділили повноваження з призначення Комісії з регулювання грального бізнесу.
Депутати вимагають зупинити призначення членів Комісії з регулювання азартних ігор та переглянути закон про гральний бізнес
volynnews.com
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

26 жовтня на позачерговому засіданні члени Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Верховної ради заслухали Міністра Кабінету Міністрів України Олега Немчінова з приводу формування Комісії з регулювання азартних ігор та лотерей, затвердження голови Комісії та її членів.

Нагадаємо, що 14 липня 2020 року Верховна Рада ухвалила Закон України «Про державне регулювання діяльності щодо організації та проведення азартних ігор», відповідно до якого органом державного регулювання у сфері організації та проведення азартних ігор є Комісія з регулювання азартних ігор та лотерей. Голова та члени Комісії призначаються на посади та звільняються з посад Кабінетом Міністрів України за результатами відкритого конкурсу.

Склад Конкурсної комісії затверджується Кабінетом Міністрів України. До складу Конкурсної комісії входять п’ять осіб за поданням комітету Верховної Ради України, до предмета відання якого належать питання діяльності із випуску та проведення лотерей, оподаткування суб’єктів такої діяльності, гральний бізнес.

Кабінет Міністрів України 23 вересня 2020 прийняв рішення про створення Комісії з регулювання азартних ігор та лотерей і затвердив Положення новоствореного органу (Постанова Уряду від 23 вересня 2020 р. № 891 «Про Комісію з регулювання азартних ігор та лотерей»).

 Відомо про 11 членів Комісії:

  1. Рудий Іван Тарасович (голова комісії); 
  2. Омельченко Валерій Павлович; 
  3. Гетьман Евген Миколайович; 
  4. Войченко Віталій Іванович; 
  5. Морозов Володимир Леонідович; 
  6. Водолажко Олена Леонідівна;
  7. Бойко Ірина Ігорівна;
  8. Скопіч Олександр Дмитрович; 
  9. Хомяк Олександр Васильович; 
  10. Осадчий Павло Юрійович; 
  11. Грещук Степан Степанович. 

Ці особи були призначені без конкурсу, шляхом підписання контракту про проходження державної служби на період дії карантину.

Вищезазначені призначення обурили депутатів - членів Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики.

Для пояснень навколо цих подій в Комітет були викликані причетні до цього члени Кабміну, проте Прем’єр-Міністр України участі в засіданні Комітету не брав, оскільки був задіяний у засіданні стосовно формування бюджету.

Міністр Олег Немчінов пояснив, що Кабмін скористався нормами Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік». Саме цим Законом призупинені норми Закону України «Про державну службу» в частині конкурсного добору на посади державної служби. Натомість затверджено Порядок призначення на посади державної служби на період дії карантину (постанова Кабінету Міністрів України від 22.04.2020 № 290).

На період дії карантину та 30 днів після його завершення діятиме тимчасова процедура добору на посади державної служби шляхом укладання строкового контракту.

Така процедура передбачає лише тимчасові призначення, а обрані на посади державні службовці не матимуть автоматичного права залишатися на займаній у такий спосіб посаді після дня відміни карантину.

При цьому особи, відібрані на посади членів Комісії, є тільки кандидатами, вони не були призначені в Комісію, а тільки визначені для затвердження. Тобто не є посадовими особами.

Нардеп Андрій Мотовіловець намагався пояснити проблему тим, що ці особи були призначені як технічні тимчасові працівники з приставкою «в.о.». Але таке становище буде усунено шляхом усунення колізії в законі щодо призначення держслужбовців.

Проте член Комітету Альона Шкрум заперечила проти цього, зазначивши, що закон ніяких технічних або тимчасових працівників не передбачає. Альона Шкрум намагалася з’ясувати, чому саме Кабмін, визначаючи членів Комісії, обрав саме цей порядок призначення, якщо норми, які його встановлюють, є колізійними. Бо цих посадовців не обирали ані депутати, ані конкурсна комісія; ніякі процедури, встановлені законом, не були дотримані.

Вона також дорікнула, що такі призначення не були публічними та прозорими.

Проте Немчінов так і не пояснив їй, чому Кабмін застосував одну із колізійних норм, а не застосував іншу.

Нардеп Олександр Дубінський нагадав, що закон «Про державне регулювання діяльності щодо організації та проведення азартних ігор» взагалі не має відношення до антікоронавірусних заходів, тому незрозуміло, як проводилися призначення без співбесід та інших заходів. Тобто Кабмін, за його словами, скористався колізією в законодавстві у власних інтересах і призначив комісію у непрозрачний спосіб. 

Поки не буде врегульована колізія в законодавстві та не буде визначений єдиний порядок призначення членів Комісії, то ні про які призначення йтися не може. Тому Дубінський виступив з пропозицією внести зміни в законодавство, в якому визначити такий порядок.  

В іншому випадку нардеп погрожує внести подання до КСУ про визнання неконституційним рішення Кабміну. На його думку, такі дії Кабміну підривають довіру інвесторів до регулювання ринку, оскільки незрозуміло, що буде з ліцензіями, які вони отримають, якщо КСУ скасує рішення Кабміну.  Фактично, за словами Дубінського, Кабмін створює умови, для щоб «кинути» інвесторів.

Одночасно Дубінський вимагає зупинити дії Кабміну та анулювати всі призначення.

Порядок обрання способу призначення кандидатів в члени Комісії викликав подив нардепа Євгена Петруняка, тому він задався питанням, до чого така швидкість та навіщо   було виконувати такі дії.

Врешті-решт депутати ухвалили рішення створити робочу групу із внесення змін до Закону України «Про державне регулювання діяльності щодо організації та проведення азартних ігор» та розробити проект рішення Комітету щодо Комісії з регулювання азартних ігор та лотерей.

Раніше стало відомо, наскільки скоротять чисельність працівників місцевих державних адміністрацій

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси