Скільки коштує професійна правнича допомога в суді касаційної інстанції: практика ВС

12:40, 27 октября 2020
ВС вирішував питання щодо наявності підстав для зменшення розміру витрат на правову допомогу.
Скільки коштує професійна правнича допомога в суді касаційної інстанції: практика ВС
УНІАН
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду розглянув справу № 922/3708/19, в якій вирішував питання щодо наявності підстав для зменшення розміру витрат на правову допомогу.

Обставини справи

Так, з матеріалів справи відомо, що до ухвалення Верховним Судом постанови від 24.09.2020 ТОВ «СІ» та ТОВ «С» звернулися із заявою про розподіл судових витрат у справі у суді касаційної інстанції на користь ТОВ «СІ» зокрема, на надання професійної правничої допомоги, зазначивши розрахунок витрат у сумі 33 390,00 грн.

Акціонерне товариство «П» подало клопотання про зменшення розміру витрат на професійну правничу допомогу, які підлягають розподілу між сторонами та про відмову у задоволенні витрат на підготовку заяв про внесення додаткової постанови.

Колегія суддів зауважила, що у постанові Об’єднаної палати Касаційного господарського суду від 03.10.2019 зі справи №  922/445/19 в абзаці другому та третьому пункту 6.5 цієї постанови зазначено, що згідно зі змістом пункту 1 частини 2 статті 126, частини 8 статті 129 ГПК розмір витрат на оплату професійної правничої допомоги адвоката встановлюється і розподіляється судом згідно з умовами договору про надання правничої допомоги при наданні відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, як уже сплаченої, так і тієї, що лише підлягає сплаті (буде сплачена) відповідною стороною або третьою особою. Витрати на надану професійну правничу допомогу у разі підтвердження обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості підлягають розподілу за результатами розгляду справи незалежно від того, чи їх уже фактично сплачено стороною/третьою особою чи тільки має бути сплачено (пункт 1 частини 2 статті 126 цього Кодексу).

Також, ВС зазначив, що при визначенні суми відшкодування суд має виходити із критерію реальності адвокатських витрат (встановлення їхньої дійсності та необхідності), а також критерію розумності їхнього розміру, виходячи з конкретних обставин справи та фінансового стану обох сторін. Ті самі критерії застосовує Європейський суд з прав людини, присуджуючи судові витрати на підставі статті 41 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Зокрема, згідно з практикою Європейського суду з прав людини заявник має право на компенсацію судових та інших витрат, лише якщо буде доведено, що такі витрати були фактичними і неминучими, а їхній розмір - обґрунтованим (рішення у справі "East/West Alliance Limited" проти України").

Обґрунтовуючи клопотання про зменшення розміру витрат на професійну правничу допомогу, зазначав, що заявлені адвокатом до відшкодування витрати є абсолютно не співмірними зі складністю даної справи, обсягом послуг і реальним (дійсним) часом, затраченим на надання відповідних послуг адвокатом; такі витрати не відповідають критерію їх реальності (дійсності) та розумності їх розміру. Проте, обґрунтованих доводів та доказів, як на підтвердження своєї позиції, суду на надає та не зазначає яка сума має розумний розмір.

ВС зазначив, що як вбачається із матеріалів справи, пунктом 4.2 цього договору визначено погодинні ставки виконавця (адвокатського об’єднання), зокрема ставка адвоката становить 2 415, 00 грн. за годину (без ПДВ).

Зі змісту акта здачі-приймання виконаних робіт від 24.09.2020 убачається, що Адвокатським об'єднанням «А» виконані та належним чином оформлені, а товариством з обмеженою відповідальністю «СІ» та товариством з обмеженою відповідальністю «С» прийняті юридичні роботи та послуги, обумовлені у пунктах 1.1, 1.2, 1.2.1- 1.2.8 договору на загальну суму 33 390,00 грн.

Згідно з актом від 19.04.2019 заявлена сума складається із:

- 1 086,75 грн (2 415,00 грн * 0,45 год) – підготовка заяви на продовження процесуальних строків на подання відзиву.

- 8 452,50 грн (2 415,00 грн * 3,5 год) – ознайомлення із матеріалами справи у Касаційному господарському суді.

- 2 415,00 грн (2 415,00 грн * 1 год) –  аналіз судової практики на яку міститься посилання у касаційній скарзі.

- 12 075,00 грн (2 415,00 грн * 5 год) –  підготовка відзиву на касаційну скаргу.

- 2 415,00 грн (2 415,00 грн * 2 год) – підготовка заяви про розподіл судових витрат у справі № 903/390/18.

- 1 207,50 грн (2 415,00 грн * 0,5 год) – представництво інтересів підчас судового засідання у Касаційному господарському суді.

- 3 332,70 грн (2 415,00 грн * 1,38 год) – підготовка заяви про винесення додаткової постанови про стягнення судових витрат.

Суму 33 390,00 грн. сплачено згідно з платіжним дорученням від 10.09.2020.

Виходячи із загальних засад цивільного законодавства щодо справедливості, добросовісності та розумності, принципу співмірності та розумності судових витрат, враховуючи всі аспекти та складність справи, колегія суддів вважає недоведеними доводи АТ «П» про неспівмірність витрат на оплату правничої допомоги адвоката, а тому не вбачає підстав для зменшення розміру судових витрат понесених у зв'язку з переглядом справи у суді касаційної інстанції.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, про розподіл судових витрат на правову допомогу.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Telegram канал Sud.ua
Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва