Сергій Лещенко підтримує позицію Окружного адмінсуду Києва про неправомірність звільнення ексголови КСУ Станіслава Шевчука

12:51, 6 ноября 2020
Сергій Лещенко погоджується з позицією ОАСК стосовно протиправності звільнення Станіслава Шевчука з посади Голови Конституційного Суду України.
Сергій Лещенко підтримує позицію Окружного адмінсуду Києва про неправомірність звільнення ексголови КСУ Станіслава Шевчука
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Член наглядової ради «Укразалізниці», екснардеп Сергій Лещенко вважає, що ексголова Конституційного Суду Станіслав Шевчук був звільнений в 2019 році з посади протиправно, в результаті «змови». Також у своєму відеоблозі Сергій Лещенко заявив про необхідність залучення Станіслава Шевчука до процесу обговорення виходу з кризи.

Лещенко вважає, що Шевчук є достойним посади Голови КСУ.

Про це він казав і раніше. «Бажаним сценарієм для Зеленського було лишити Шевчука на посаді голови Конституційного суду. Це інформація не «зсередини», це звичайний аналіз – краще було б нічого не змінювати», – підкреслив С. Лещенко.

Слід зауважити, що позиція Сергія Лещенко щодо неправомірності звільнення Шевчука співпадає з раніше висловленою правовою позицією Окружного адміністративного суду Києва по справі ексголови КСУ.

Так, 11 жовтня 2019 року Окружний адміністративний суд Києва виніс рішення у справі № 640/8752/19 за позовом Станіслава Шевчука до Конституційного Суду про визнання дій протиправними, визнання протиправною та скасування постанови № 1-пс/2019.

Суд задовольнив позов пана Шевчука в повному обсязі, визнав протиправними дії КСУ щодо його незаконного звільнення з посади судді Конституційного Суду. Також ОАСК визнав протиправною та скасував постанову № 1-пс/2019 щодо звільнення Станіслава Шевчука з посади судді КСУ.

ОАСК зобов'язав Конституційний Суд поновити пана Шевчука на посадах Голови та судді КСУ. Рішення підлягало негайному виконанню.

Нагадаємо, що при С. Шевчуку КСУ напередодні президентських виборів 2019 року ухвалив рішення про скасування статті Кримінального кодексу про відповідальність чиновників за незаконне збагачення.

Колектив Суду висловив Шевчуку недовіру. Він був звільнений на підставі Висновку постійної комісії з питань регламенту та етики КСУ, а саме у зв'язку з вчиненням істотного дисциплінарного проступку, грубого і систематичного нехтування своїми обов'язками, що є несумісним зі статусом судді КСУ. Зокрема, у Висновку комісії йдеться про те, що 3 жовтня 2018 року Шевчук видав розпорядження, яким затвердив Положення про позаштатного радника Глави КСУ на громадських засадах, що не передбачено ані Законом про КСУ, ані регламентом. 28.02.2019 Шевчук видав розпорядження, яким призначив таким радником Дениса Нев’ядомського (екссуддя).

Раніше подібними розпорядженнями призначалися інші радники. Як зазначається у Висновку ці радники втручалися в роботу керівників структурних підрозділів КСУ, давали розпорядження співробітникам секретаріату, мали доступ до матеріалів з обмеженим доступом та ін.

Голова Конституційного суду Литви Дейнюс Жалімас від імені Асоціації конституційного правосуддя країн Балтійського та Чорноморського регіонів тоді привітав рішення про звільнення керівника Конституційного Суду України Станіслава Шевчука.

Свою позицію він пояснив в інтерв’ю «Судово-юридичній газеті»

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді