Адвокатам и нотариусам позволят занимать должности на государственной службе

13:34, 19 ноября 2020
В Раде намерены расширить перечень претендентов на должности госслужащих за счет арбитражных управляющих.
Адвокатам и нотариусам позволят занимать должности на государственной службе
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

В Раде 11 ноября 2020 года зарегистрировали законопроект — №4361 «О внесении изменений в Закон Украины «О государственной службе» относительно расширения круга лиц, которые могут претендовать на поступление на государственную службу».

Законопроект направлен в Комитет по вопросам организации государственной власти, местного самоуправления, регионального развития и градостроительства.

Особенность законопроекта в том, что им расширяются категории лиц, которые могут получить должности на государственной службе.

Законопроектом вносятся изменения в ч. 2 ст. 20 закона «О государственной службе», а именно: предоставляется возможность лицам, занимающимся адвокатской, нотариальной деятельностью, деятельностью арбитражных управляющих (распорядителей имущества, управляющих санацией, ликвидаторов) претендовать на занятие государственной должности.  

Целесообразность привлечения вышеуказанных категорий лиц к государственной службе, авторы законопроекта объясняют, прежде всего, профессиональными характеристиками и специфическими законодательными требованиями, которые относятся к каждой из вышеупомянутых категорий лиц, среди которых можно выделить наличие высшего юридического образования и стажа работы в области права, конкретные сроки которого зависят от профессиональной сферы деятельности лиц (адвокатура - от двух лет, нотариат - от шести лет, деятельность арбитражных управляющих - от трех лет).

В случае принятия данного законопроекта ст. 20 Закона Украины «О государственной службе» будет выглядеть следующим образом:

«Стаття 20. Вимоги до осіб, які претендують на вступ на державну службу

  1. Вимогами до осіб, які претендують на вступ на державну службу, є вимоги до їхньої професійної компетентності, які складаються із загальних та спеціальних вимог. 
  2. Особа, яка претендує на зайняття посади державної служби, повинна відповідати таким загальним вимогам:
  • для посад категорії "А" - загальний стаж роботи не менше семи років; досвід роботи на посадах державної служби категорій "А" чи "Б" або на посадах не нижче керівників структурних підрозділів в органах місцевого самоврядування, або досвід роботи на керівних посадах у відповідній сфері, або досвід заняття адвокатською, нотаріальною діяльністю, діяльністю арбітражних керуючих (розпорядників майна, керуючих санацією, ліквідаторів) не менш як три роки; вільне володіння державною мовою, володіння іноземною мовою, яка є однією з офіційних мов Ради Європи;
  • для посад категорії "Б" у державному органі, юрисдикція якого поширюється на всю територію України, та його апараті - досвід роботи на посадах державної служби категорій "Б" чи "В" або досвід служби в органах місцевого самоврядування, або досвід роботи на керівних посадах підприємств, установ та організацій незалежно від форми власності, або досвід заняття адвокатською, нотаріальною діяльністю, діяльністю арбітражних керуючих (розпорядників майна, керуючих санацією, ліквідаторів) не менше двох років, вільне володіння державною мовою;
  • для посад категорії "Б" у державному органі, юрисдикція якого поширюється на територію однієї або кількох областей, міста Києва або Севастополя, та його апараті - досвід роботи на посадах державної служби категорій "Б" чи "В" або досвід служби в органах місцевого самоврядування, або досвід роботи на керівних посадах підприємств, установ та організацій незалежно від форми власності, або досвід заняття адвокатською, нотаріальною діяльністю, діяльністю арбітражних керуючих (розпорядників майна, керуючих санацією, ліквідаторів) не менше двох років, вільне володіння державною мовою;
  • для посад категорії "Б" в іншому державному органі, крім тих, що зазначені у пунктах 2 і 3 цієї частини, - досвід роботи на посадах державної служби категорій "Б" чи "В" або досвід служби в органах місцевого самоврядування, або досвід роботи на керівних посадах підприємств, установ та організацій незалежно від форми власності, або досвід заняття адвокатською, нотаріальною діяльністю, діяльністю арбітражних керуючих (розпорядників майна, керуючих санацією, ліквідаторів) не менше одного року, вільне володіння державною мовою».

 Ранее в Офисе Президента назвали странной неспособность депутатов найти общий язык с предпринимателями и решили выступить посредниками между ФОПами и Гетманцевым.

Подписывайтесь на наш Telegram-канал, чтобы быть в курсе самых важных событий. 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Наталія Половінкіна
    Наталія Половінкіна
    суддя Чернівецького апеляційного суду
  • Анатолій Ясельський
    Анатолій Ясельський
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Наталія Новікова
    Наталія Новікова
    голова Господарського суду Харківської області