Уряд планує створити виробництво ШВЛ в Україні, останній термін — 2023 рік

12:46, 19 ноября 2020
Виробництво ШВЛ є одним із пріоритетних інвестиційних проектів, які Кабмін затвердив на своєму засіданні.
Уряд планує створити виробництво ШВЛ в Україні, останній термін — 2023 рік
Джерело фото: Урядовий портал
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Одним із пунктів порядку денного засідання Кабінету Міністрів 18 листопада було затвердження переліку пріоритетних для держави інвестиційних проектів на 2020-2023 роки. Урядовці у пояснювальній записці до відповідного розпорядження зазначають, що ухвалення цього переліку – важливий крок у подоланні економічних наслідків коронавірусу шляхом державного фінансування та залучення інвестицій важливих економічних проектів.

Перелік заходів на майбутні три роки є доволі великим – займає десять сторінок і містить 103 проекти. При цьому заходи стосуються дуже різноманітних сфер – від військово-промислового комплексу до переробки сміття, від будівництва нових електростанцій до реконструкції обсерваторії на горі Піп Іван, яка вже довгий час стоїть у руїнах. Пропозиції щодо можливих інвестиційних проектів збирали від усіх міністерств. Разом з тим необхідно відзначити, що проект розпорядження містить як хороші ідеї, так і дещо сумнівні.

Наприклад, незрозумілий підхід вибору різних об’єктів для будівництва у рамках одного напрямку у різних містах та регіонах. Розгляньмо ситуацію на прикладі переробки та утилізації відходів. Так, у Києві побудують завод для переробки відходів, у Дрогобичі – сортувальну лінію, а у Маріуполі, який і без того страждає від забрудненого повітря, – сміттєспалювальний завод. Чому обрали саме такі об’єкти замість більш уніфікованого підходу, незрозуміло. Втім, на цій неодноманітності питання до інвестиційних проектів не закінчуються.

Попри раніше стверджуване перевиробництво електроенергії, яке «вилилося» у доручення Енергоатому зайнятися майнінґом криптовалют на потужностях АЕС, більше 10 пунктів переліку займають інвестиційні проекти, які стосуються розбудови саме сфери виробництва електрики. Більше того, для їх будівництва будуть залучатися кредитні кошти, що викликає ще більші сумніви щодо обґрунтованості тверджень про профіцит електроенергії.

Містяться у розпорядженні і неймовірно «своєчасні» пропозиції. Так, до 2023 року Кабмін хоче організувати виробництво апаратів штучної вентиляції легень. Питання про те, наскільки актуальним тоді буде таке виробництво залишається відкритим. Іншим «своєчасним і нагальним» є будівництво та облаштування функціональних зон та схем планування пішохідно-транспортних шляхів для проведення фінальної частини футбольного чемпіонату ЄВРО 2012 біля НСК «Олімпійський».

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Міністерство інфраструктури хоче у 2020 році взяти ще 5 млрд гривень кредитів для будівництва доріг.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде