Світовий банк готовий профінансувати реформу вищої освіти в Україні

09:10, 30 ноября 2020
У МОН сподіваються, що реалізація проекту допоможе у розвитку автономії вишів.
Світовий банк готовий профінансувати реформу вищої освіти в Україні
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Світовий банк готовий надати гроші на фінансування проєкту «Удосконалення вищої освіти в Україні заради результатів». Про це повідомляє пресслужба Міністерства освіти і науки України (МОН).

Зазначається, що метою проєкту є створення умов для підвищення ефективності, якості та прозорості вищої освіти в Україні, а саме:

забезпечення відповідності навичок та знань випускників закладів вищої освіти (ЗВО) очікуванням роботодавців, вимогам ринку праці та суспільства в цілому;

підвищення ефективності використання бюджетних коштів в освітньому секторі;

підвищення суспільної довіри до системи вищої освіти в цілому;

подолання довгострокових наслідків, пов’язаних із поширенням коронавірусу та запровадження методів навчання й викладання із застосуванням технологій дистанційного навчання.

У МОН відзначили, що передбачається підтримка реформи, спрямованої на надання фінансової автономії закладам вищої освіти, та зміна підходів до управління ними, зокрема, реалізація ЗВО всіх видів автономії, передусім фінансової, зміна підходів щодо управління, наприклад, запровадження системи ключових показників ефективності в структурі контрактів із керівниками ЗВО. 

Пропонований проєкт складається з чотирьох взаємопов’язаних компонентів. Передбачається його виконання протягом шести років для підтримки системних реформ у сфері вищої освіти з використанням інвестиційної позики МБРР (інституція Групи Світового банку). 

Наразі Міністерством фінансів України проводиться експертиза проєктної пропозиції, після якої продовжиться переговорний процес на міжнародному рівні щодо імплементації цього проєкту.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що у 2021 році випускники шкіл, які планують вступати до закладів вищої освіти (ЗВО), матимуть можливість самостійно обирати, яку саме роботу виконуватимуть під час зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО) ‒ з української мови і літератури чи лише з української мови. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді