На нові органи, серіали та народні промисли: Мінкульт отримає з Держбюджету-2021 рекордну суму

16:06, 16 декабря 2020
На Мінкульт в 2021 році витратять 12,5 мільярдів грн: кошти підуть на центри культурних послуг, народні промисли, будівництво комплексу Героїв Небесної Сотні – Музею Революції гідності, Музею Голодомору, а також створення двох нових органів.
На нові органи, серіали та народні промисли: Мінкульт отримає з Держбюджету-2021 рекордну суму
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Під час засідання Уряду 16 грудня прем’єр-міністр Денис Шмигаль відмітив, що в Держбюжеті на 2021 рік збільшені видатки на культуру.

«Порівняємо обсяги витрат на культуру в 2020-м і 2016-м. Чотири роки тому видатки зведеного бюджету на культуру і мистецтво досягали 10,55 млрд гривень. У 2020 році - 20,35 млрд (+ 93%). У наступному році в планових показниках зведеного бюджету на культуру і мистецтво заклали близько 27 млрд грн. Це свідчить про те, що це сфера культурного розвитку є пріоритетом держави», -  раніше підкреслив Міністр фінансів Сергій Марченко.

Цим же похвалися й очільник Міністерства культури (МКІП) Олександр Ткаченко. Зокрема, лише на його відомство, Мінкульт, в 2021 році витратять трошки менше, ніж на забезпечення здійснення правосуддя в Україні – 12,5 мільярдів грн.

Ці кошти підуть на центри культурних послуг, програми для народних промислів, будівництво комплексу Героїв Небесної Сотні – Музею Революції гідності, Музею Голодомору, а також створення двох нових органів у системі Мінкульту.

«Бюджет для МКІП на 2021 рік – проголосовано! Ми пройшли друге читання. За – 289 депутатів. Тепер остаточно: 12 млрд 524 млн 251,1 грн.

Нам вдалося відстояти більший бюджет, аніж минулого року. Навіть у його скороченій редакції.

А це – наочна демонстрація поступової зміни сприйняття ролі культури для держави. Радію нашій перемозі, бо вага культури, креативних індустрій, туризму та інформаційної політики має отримати своє заслужене визнання.

А отже, наступного року вдасться розпочати реалізацію запланованих програм.

Серед нового, але амбітного – Велика Реставрація, Центри культурних послуг, програми для народних художніх промислів та популяризації читання, системний розвиток і промоція внутрішнього туризму, будівництво Національного меморіального комплексу Героїв Небесної Сотні – Музею Революції гідності, Музею Голодомору, Музею Бабиного Яру та Галузевого державного архіву, програми інформаційної безпеки та медіаграмотності.

А також створення двох нових інституцій: Державної служби охорони культурної спадщини та Державної інспекції охорони культурної спадщини.

Втім, є над чим допрацювати як у розрізі Великої Реставрації, так і, в першу чергу, щодо підняття достойної заробітної плати, яка у сфері культури нижче на 28% від середньої. Вдячний за підтримку Президенту Володимиру Зеленському, Прем’єру Денису Шмигалю, рідному Комітету гуманітарної та інформаційної політики, депутатам та колегам з Кабміну!» - написав Ткаченко.

Нагадаємо, що в Бюджеті 2021 року відмінусовано 8,5 млрд з Пенсійного фонду та не передбачено достатнього фінансування на медичну галузь.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що відомству Ткаченка вдалося влитися і в програму «Велике будівництво».

Всього ж на культуру у зведеному бюджеті передбачено 27 млрд грн, що складає майже два бюджети всієї судової гілки влади.

Разом з тим, у Бюджеті 2021 року не передбачені витрати для здійснення правосуддя.

Раніше Олександр Ткаченко заявив, що борщ треба включити до культурної спадщини ЮНЕСКО.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей