Як українцям оформити податкову знижку за переобладнання авто або оренду житла

15:27, 22 декабря 2020
Податковий кодекс передбачає можливість зекономити на податках тим, хто хворіє або проходить навчання.
Як українцям оформити податкову знижку за переобладнання авто або оренду житла
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Українці мають можливість повернути собі частину понесених витрат у вигляді податкової знижки.

Отримувачем такої знижки може бути фізична особа, яка має доходи у вигляді заробітної плати.

Нагадаємо, що до заробітної плати включені основна та додаткова винагорода, інші заохочувальні та компенсаційні кошти, які виплачують платнику податку на підставі відносин трудового найму.

Нажаль, самозайняті особи (адвокати, нотаріуси, арбітражні керуючі, приватні виконавці та інші), а також суб’єкти підприємницької діяльності (ФОПи), права на таку пільгу не мають, бо отримують не заробітну плату, а винагороду. Не мають її і особи, які отримують тільки пасивні доходи (рантьє, акціонери тощо).

Важливо розуміти, що сума витрат, які дають право на отримання знижки у звітному році, не повинна перевищувати суму річного загального оподатковуваного доходу платника податку, нарахованого у вигляді заробітної плати.

Якщо говорити канцелярською мовою, то податкова знижка для фізичних осіб, які не є суб'єктами господарювання, - це документально підтверджена сума (вартість) витрат платника податку - резидента у зв'язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у резидентів - фізичних або юридичних осіб протягом звітного року, на яку дозволяється зменшення його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного за наслідками такого звітного року у вигляді заробітної плати, у випадках, визначених Податковим кодексом.

Якщо ж висловитися звичайною мовою, то це означає, що в окремих випадках громадянин має право заплатити менше податків із заробітної плати, якщо він придбав певні товар або послугу.

Перелік витрат, дозволених до включення до податкової знижки:

- частина суми процентів, сплачених за користування іпотечним житловим кредитом;

- сума коштів або вартість майна, перерахованих (переданих) платником податку у вигляді пожертвувань або благодійних внесків неприбутковим організаціям, у розмірі, що не перевищує 4 відсотків суми заробітної плати;

- сума коштів, сплачених на користь вітчизняних закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти для компенсації вартості здобуття відповідної освіти такого платника податку та/або члена його сім’ї першого ступеня споріднення;

- сума коштів, сплачених платником податку на користь закладів охорони здоров'я для компенсації вартості платних послуг з лікування такого платника податку або члена його сім'ї першого ступеня споріднення, у тому числі для придбання ліків (донорських компонентів, протезно-ортопедичних пристосувань, виробів медичного призначення для індивідуального користування осіб з інвалідністю), а також сума коштів, сплачених платником податку, визнаного в установленому порядку особою з інвалідністю, на користь протезно-ортопедичних підприємств, реабілітаційних установ для компенсації вартості платних послуг з реабілітації, технічних та інших засобів реабілітації, наданих такому платнику податку або його дитині з інвалідністю у розмірах, що не перекриваються виплатами з фондів загальнообов'язкового державного соціального медичного страхування (але всіх, тут є виключення);

- сума витрат платника податку на сплату страхових платежів (страхових внесків, страхових премій) та пенсійних внесків, сплачених платником податку страховику-резиденту, недержавному пенсійному фонду, банківській установі за договорами довгострокового страхування життя, недержавного пенсійного забезпечення, за пенсійним контрактом з недержавним пенсійним фондом, а також внесків на банківський пенсійний депозитний рахунок, на пенсійні вклади та рахунки учасників фондів банківського управління як такого платника податку, так і членів його сім'ї першого ступеня споріднення;

- оплата допоміжних репродуктивних технологій, але не більше ніж сума, що дорівнює третині доходу у вигляді заробітної плати за звітний податковий рік;

- оплата вартості державних послуг, пов'язаних з усиновленням дитини, включаючи сплату державного мита;

- сума коштів, сплачених платником податку у зв'язку із переобладнанням транспортного засобу;

- сума витрат на сплату видатків на будівництво (придбання) доступного житла, у тому числі на погашення пільгового іпотечного житлового кредиту, наданого на такі цілі, та процентів за ним;

- сума коштів у вигляді орендної плати за договором оренди житла (квартири, будинку), фактично сплачених платником податку, який має статус внутрішньо переміщеної особи.

Як отримати податкову знижку

Платник податку має право на податкову знижку за наслідками звітного податкового року.

Для цього власний дохід необхідно задекларувати. Для цього платник повинен подати в податкові органи річну податкову декларацію про майновий стан і доходи за підсумками року. Декларацію з метою оформлення податкової знижки треба подати не пізніше 31 грудня року, наступного за звітним.

Наприклад, граничний термін подання податкової декларації для реалізації права на податкову знижку за 2019 рік – 31 грудня 2020 року.

Щоб отримати податкову знижку з медичних витрат на лікування COVID-19, платник подасть за місцем своєї податкової адреси річну податкову декларацію про майновий стан і доходи за підсумками 2020 року. Тобто – період її подачі з 01.01.2021 до 31.12.2021.

Якщо право на отримання знижки не використане протягом року, на наступний рік воно не переноситься.

Податкова декларація та додатки до неї мають ідентифікувати платника податку та містити інформацію, необхідну для визначення суми його податкових зобов'язань або суми податку, що підлягає поверненню у разі використання платником податку права на податкову знижку.

Витрати, фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку, підтверджуються відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема: квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і особу, яка звертається за податковою знижкою (їх покупця (отримувача),а також копіями договорів за їх наявності, в яких обов’язково повинно бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк оплати за такі товари (роботи, послуги).

Копії таких документів (крім електронних розрахункових документів) надаються в податкову разом з податковою декларацією.

Оригінали цих документів підлягають зберіганню платником податку протягом строку давності.

Оскільки в Україні діють карантинні заходи, ДПС пропонує подавати декларацію через Електронний кабінет платника.

Які документи необхідні для отримання ГБО-знижки

Фізична особа, яка здійснила переобладнання транспортного засобу та використовує біопаливо (біоетанол, біодизель, стиснутий або скраплений газ та інші види біопалива), з метою отримання податкової знижки повинна подати документи, які підтверджують витрати, здійснені для переобладнання транспортного засобу, сертифікат відповідності для транспортного засобу, що був переобладнаний, та свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу (технічний паспорт).

Платіжні документи повинні містити відомості, що ідентифікують особу, яка декларує податкову знижку.

Крім копій зазначених документів, податківці також вимагають:

— довідку (довідки, якщо роботодавців декілька) про доходи у вигляді заробітної плати, отримані того року, за підсумками якого декларується податкова знижка;

— оригінал паспорта (якщо декларація подається особисто);

— копія довідки про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків (копія сторінки паспорта, що містить відмітку про наявність права здійснювати будь-які платежі за серією та номером паспорта).

Як отримати податкову знижку за оренду житла.

Податку знижку за оренду житла мають право отримати внутрішньо переміщені особи.

Таким особам разом з податковою декларацією про майновий стан і доходи необхідно подати:

- копію довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи;

- копію договору оренди житла;

- копії платіжних та розрахункових документів, що підтверджують факт сплати (крім електронних розрахункових документів);

- заяву, в якій зазначені відомості щодо відсутності умов, які не дають право на отримання податкової знижки згідно з нормами законодавства.

Додатковими документами, які підтверджують відсутність умов, що не дають право на отримання податкової знижки, може бути витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, інформація від структурних підрозділів з питань соціального захисту населення обласних, Київської міської райдержадміністрацій щодо адресної допомоги для покриття витрат на проживання тощо.

При цьому такі особи зобов’язані інформувати контролюючі органи про зміну даних, зокрема щодо адреси реєстрації місця проживання відповідно до паспортного документа та адреси фактичного місця проживання/перебування.

Раніше Максим Степанов порадив, що робити, якщо неможливо додзвонитися сімейному лікарю.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій. 

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Прилипчук
    Олександр Прилипчук
    суддя Сумського окружного адміністративного суду