Трамп помилував Пола Манафорта

11:50, 24 декабря 2020
Манафорт, якого обвинувачували, зокрема, у відмиванні зароблених в Україні грошей, відбув 3 роки ув’язнення із 7,5 років.
Трамп помилував Пола Манафорта
Джерело фото: flickr.com/photos/disneyabc/28355454201
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У середу 23 грудня Президент США Дональд Трамп видав указ про помилування 26 осіб. Серед них – двоє наближених до нього політиків та батько зятя – про це повідомляє The New York Times. Під амністію потрапили Пол Манафорт та Роджер Стоун – очільник виборчого штабу Трампа у 2016 та його неформальний радник відповідно.

Обом політикам закидали безпосередню участь у російському впливі на вибори Президента США у 2016 році. Але відомим Манафорт є українцям більше. Полу Манафорту також висували такі обвинувачення: «змова проти США», відмивання коштів, несплата податків, приховування фінансових даних, неправдиві й оманливі свідчення американським органам влади та робота лобістом іноземної установи без реєстрації.

Манафорт і Україна

Як повідомляли ЗМІ, американський політичний консультант надавав свої послуги Партії Регіонів та пов’язаним з нею політичним постатям щонайменше з 2007 року. Так, KyivPost повідомляв, що одна з його компаній за період з осені 2007 до весни 2008 року задекларувала отримання понад 60 тисяч доларів від ПР за консультації. Втім, зважаючи на те, що одним із обвинувачень Манафорту було приховування фінансових даних та відмивання зароблених в Україні коштів, не можна виключати, що їхня співпраця розпочалася раніше. Так само The New York Times пише, що американець став одним із факторів, які зробили перемогу Януковича у 2010 році реальною.

Також за інформацією американського видання, Манафорт після втечі горе-президента у 2014 році продовжив роботу із його колишніми однопартійцями – допоміг створити партію Опозиційний блок. Коли ж американця вже відправили за ґрати, у 2019 році OCCRP опублікувала інформацію, що Пол Манафорт був безпосередньо залучений до спроби сфальсифікувати угоду про приватизацію Укртелекому.

Реакція на помилування у США

Загалом, цей указ про помилування у Штатах зустріли доволі критично. Професор правничого факультету Гарварду Джек Голдсміт зазначає, що до цього Трамп помилував 65 осіб, з них 60 – безпосередньо пов’язані з ним або допомагали йому у досягненні політичних цілей. У такому самому руслі коментували рішення про помилування і політичні опоненти Президента.

За інформацією USA Today, конгресмен-демократ Джері Надлер заявив, що «помилування для Пола Манафорта та Роджера Стоуна [не пов’язане] ані зі справедливістю, ані з милосердям». На думку конгресмена, Трамп цим рішенням винагородив «своїх спільників» та забезпечив їх подальше мовчання. Сумніви щодо об’єктивності дій Президента США висунули не лише демократи – невдоволеною таким рішенням залишилася і частина представників Республіканської партії: «Це [рішення] прогниле до мозку кісток», – заявив сенатор з Небраски, республіканець Бен Сасс.

Сам же Пол Манафорт вже відреагував на своє помилування першим за чотири роки дописом у твітері: «Пане Президенте, моя родина та я шанобливо дякуємо за Президентське помилування, яке ви надали мені. Не можна висловити словами те, наскільки ми вдячні».

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Дональд Трамп виграв справу у Верховному суді щодо правомірності його суперечливого указу.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде