Ціна на газ у Європі сягнула дворічного максимуму

08:55, 11 января 2021
Зростання ціни і зменшення транзиту може вплинути і на Україну, яка закуповує реверсивний газ Європи.
Ціна на газ у Європі сягнула дворічного максимуму
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Поки споживачі ще не відійшли від новини про підвищення вартості газу на 14%, про яке оголосили лише декілька днів тому, вже з’являються підстави очікувати нових новин про зростання тарифів на газ.

6 січня Голова Оператора ГТС України Сергій Макогон у своєму фейсбуці повідомив, що з кінця грудня до початку січня РФ зменшила обсяг транзиту газу до Європи через Україну на 50 млн кубометрів на добу – зі 180 до 130 або майже на третину. При цьому, як передає Інтерфакс, ціна ф’ючерсів газу на європейських ринках за останній тиждень зросла на 10 доларів – до 254 доларів за тисячу кубометрів. Крім кліматичних та інших супутніх умов, підвищення вартості газу можна також бути пов’язаним зі скороченням транзиту через Україну – скороченням поставок з Російської Федерації.

Така ціна є найвищою за останні майже 2 роки. У свою чергу, не виключено, що зростання вартості газу для європейців може призвести і до зростання ціни реверсивного газу, який Україна постачає з Європи. А це у перспективі, імовірніше за все, призведе до збільшення тарифів через збільшення видатків постачальників.

Втім, також є новини, які дають надію на те, що гіршого чекати не варто. Так, 31 грудня Міністерство енергетики Азербайджану повідомило, що Азербайджан через Південний газовий коридор починає постачати газ до Європи. Планується, що через цей газопровід до Європи будуть постачати близько 10 мільярдів кубометрів газу на рік. Залучення нових постачальників та збільшення обсягів газу може стримати зростання його вартості. Втім, для України збільшення долі Азербайджану у постачанні газу до Європи матиме і негативні наслідки.

Так, Південним газовим потоком газ буде поставлятися до Європи через територію Туреччини, у той час як газ Російської Федерації йде транзитом через Україну. У разі, якщо доля РФ на газовому ринку Європи буде зменшуватися  або ж газ буде постачатися в обхід України, наш бюджет може недоотримати немалі суми коштів за транзит. Так, наприклад, відповідно до фінансового звіту Нафтогазу, за 9 місяців 2019 року за транзит газу через територію України підприємство отримало 15,8 мільярдів гривень. Порівняно із розмірами бюджету у 1 трильйон гривень це може здатися не суттєвим, але все ж ця сума дорівнює майже чверті витрачених протягом 2020 року коштів на боротьбу з коронавірусом.

У підсумку, обставини складаються так, що підвищення тарифів видається більш імовірним сценарієм, аніж їх збереження на поточному рівні.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Денис Шмигаль заявив, що договір на постачання газу з «Нафтогазом» можна буде укласти у відділенні Ощадбанку.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Сегодня день рождения празднуют
  • Надія Андрусик
    Надія Андрусик
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Ярослав Василенко
    Ярослав Василенко
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Валентин Сердюк
    Валентин Сердюк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Ігор Бахаєв
    Ігор Бахаєв
    суддя Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області