Українці стали об’єктом «вакцинної геополітики» – New York Times

14:00, 13 января 2021
У виданні вважають, що обмеження експорту американських вакцин створило підґрунтя для посилення російського впливу на Україну.
Українці стали об’єктом «вакцинної геополітики» – New York Times
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Обговорення закупівель вакцин заполонило український інфопростір. Щодня у ЗМІ висвітлюється купа інформації: у кого будемо закупати, на яких умовах, скільки доз, яка ефективність і багато всього іншого. Більше того, новини про вакцину витіснили з інфопростору інші до того важливі питання – згадайте, як часто раніше бачили новини про апарати ШВЛ, а тоді спробуйте згадати, коли читали про них останнього разу.

І поки українці «смакують» новини про те, що ефективність вакцини Sinovac, яку планує закуповувати Україна, складає лише 60%, аналітики вважають, що вакцина від COVID-19 зі звичайного медичного засобу перетворилася також на інструмент геополітики.  The New York Times пише, що Україна, яка «вже і так була об’єктом боротьби між Заходом і Сходом у Європейській політиці, тепер також стала і ключовою точкою у геополітиці коронавірусних вакцин, що станом на зараз йде не на користь Україні».

Проблеми для України почалися з указу Дональда Трампа, яким Президент США встановив, що громадяни Сполучених Штатів у пріоритетному порядку мають бути забезпечені вакцинами, виробленими у США. Таким чином Трамп фактично заборонив експортувати вакцини Pfizer, Johnson & Johnson та Moderna до того, як будуть вакциновані не лише так звані «пріоритетні групи», а усі (охочі) американці.

З іншого боку, у кінці грудня було оголошено, що Україна безкоштовно отримає 8 мільйонів вакцин за програмою COVAX. Втім, зважаючи на понад 30 мільйонів населення та інформацію про те, що для ефекту вакцина може потребувати дві дози (як вакцини Pfeizer і Moderna), стає зрозуміло, що 8 мільйонів доз для України буде недостатньо. Отже, перед українським урядом постало питання – чекати завершення всеохопної вакцинації у США або шукати інших постачальників.

І тут на сцену виходить Російська Федерація, яка усіма доступними методами намагається схилити Україну купувати свою вакцину «Спутнік V». Раніше міністр охорони здоров’я Максим Степанов заявив, що за відсутності результатів третьої фази клінічних досліджень – рандомізованого контрольованого багатоцентрового дослідження на великих групах  пацієнтів, яке для російської вакцини не проводилося, – про закупівлю вакцини йтися не може.

Втім, навіть у NY Times зазначають, що для російських policymakers цей фактор не має великого значення. РФ намагається нав’язати українцям ідею потреби закупити російську вакцину, незважаючи на відсутність доказів її безпечності. У виданні підкреслюють, що для цього РФ використовує проросійські ЗМІ та політиків, звинувачуючи український уряд у тому, що він готовий дати українцям помирати від коронавірусу через свою упертість та небажання домовлятися про вакцину з агресором.

Таким чином, можна зробити висновок, що угода про закупівлю китайської вакцини Sinovac – це такий собі компроміс між бажанням отримати перевірену безпечну і ефективну вакцину та небажанням чекати завершення вакцинації у США. До китайської вакцини також вже виникли питання. Одні ЗМІ стверджують про її ефективність на рівні 60%, інше говорять, що вона становить заледве 50%. З іншого боку є інформація, що вакцина показує ефективність майже 80% у важких випадках та випадках середньої тяжкості, а зниження показників – наслідок включення до дослідження хворих з легкою формою хвороби. А Bloomberg повідомляє, що у важких випадках Sinovac має стовідсоткову ефективність.

У будь-якому разі, заява Степанова про те, що закуповувати Sinovac ми будемо лише, якщо вона покаже ефективність понад 70%, дає надію на краще.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Надія Андрусик
    Надія Андрусик
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Ярослав Василенко
    Ярослав Василенко
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Валентин Сердюк
    Валентин Сердюк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Ігор Бахаєв
    Ігор Бахаєв
    суддя Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області