Звання рекрут або майстер-сержант остаточно увійдуть у військовий побут

15:39, 13 января 2021
Кабмін схвалив проект Указу Президента України, який вносить законодавчі зміни до Порядку проходження громадянами України військової служби у ЗСУ.
Звання рекрут або майстер-сержант остаточно увійдуть у військовий побут
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Численні зміни до Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу», які були ухвалені парламентом останнім часом, уряд вирішив систематизувати і внести до Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України. Проект відповідного Указу Президента України 13 січня був підтриманий на засіданні Кабміну.

Реалізація Указу дозволить чітко визначити:

  • Повноваження командирів, командувачів, начальників, керівників органів військового управління, з’єднань, частин, установ, організацій, навчальних підрозділів, а також Міністра оборони та Головнокомандувача Збройних Силах України щодо ухвалення кадрових рішень;
  • Порядок присвоєння військових звань під час проходження військової служби та у запасі, з врахуванням змін у системі військових звань;
  • Порядок призупинення та продовження військової служби військовослужбовців, які самовільно залишили місця служби, дезертирували або добровільно здалися у полон.

Зокрема, видавати накази по особовому складу буде надано військовим керівникам від полковника (капітана 1 рангу) і вище.

Присвоєння чергових військових звань будуть здійснювати:

  • До майстер-сержанта (майстер-старшини) – командирами бригад (полків, кораблів 1 рангу);
  • До підполковника (капітана 2 рангу) – командирами корпусів, командувачами військ оперативних командувань, командувачами видів, окремих родів військ, начальником Генштабу ЗСУ та керівником служби персоналу Міноборони;
  • До полковника (капітана 1 рангу) – Міністром оборони та Головнокомандувачем ЗСУ.

За військовими званнями закріплюються строки вислуги, як у мирний час, так і в стані війни.

Військове звання солдата (матроса) тепер буде присвоюватися тільки після складання військовослужбовцями Військової присяги. До цього моменту вони носитимуть звання рекрута.

Порядок призупинення та продовження військової служби військовослужбовців взагалі є новелою.

Так, якщо військовослужбовець самовільно залишив місце служби, дезертирував або добровільно здався у полон, то командир військової частини, у якій проходив службу військовослужбовець, після внесення відомостей про вчинення даного кримінального правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань, наказом по особовому складу звільняє з посади такого військовослужбовця, призупиняє його військову службу та дію контракту. Посада цього військовослужбовця стає вакантною.

Проте у разі винесення судом виправдувального вироку або закриття кримінального провадження стосовно військовослужбовця його мають поновити на військовій службі, поновити дію контракту та призначити на посаду, які він раніше обіймав, або на рівнозначну. Поновленому військовослужбовцю повинні виплатити недоотримані ним грошове та інші види забезпечення. Строк призупинення військової служби в такому разі зараховується до загального військового стажу.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Наталія Половінкіна
    Наталія Половінкіна
    суддя Чернівецького апеляційного суду
  • Анатолій Ясельський
    Анатолій Ясельський
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Наталія Новікова
    Наталія Новікова
    голова Господарського суду Харківської області