Депутат пропонує декомунізувати преамбулу Житлового кодексу

10:39, 21 января 2021
Інших анахронізмів – зокрема, те, що це «кодекс УРСР» – автор законопроекту у документі не помітив.
Депутат пропонує декомунізувати преамбулу Житлового кодексу
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Народний депутат Олексій Гончаренко зареєстрував у Верховній Раді законопроект № 4591, яким пропонує внести зміни до Житлового кодексу, а саме – до його преамбули. Депутат вважає неприйнятним, що після понад 5 років після ухвалення закону про декомунізацію у 2015 році у преамбулі ЖК досі згадується «перемога Жовтневої революції», «втілення ленінських ідей побудови комуністичного суспільства», «програма житлового будівництва Комуністичної партії» і т.ін. речі.

Більше того, він зазначає, що з 2015 року Верховна Рада двічі вносила зміни до Житлового кодексу, втім усі ці «заборонені» речі депутати проігнорували. Отже, автор законопроекту пропонує ґрунтовно змінити зміст преамбули і таким чином привести його у відповідність до чинного законодавства – вимог закону про декомунізацію. Для цього наявний текст про «ленінські ідеї» пропонується замінити на так ий:

«Цей Кодекс регулює питання забезпечення реалізації права громадян на житло, управління житловим фондом, його утримання та збереження, правовідносини фізичних і юридичних осіб, органів державної влади, органів місцевого самоврядування у житловій сфері».

Концептуально цю пропозицію можна оцінити позитивно. Втім, вона має одну ключову ваду – поза преамбулою у законі зберігається купа анахронізмів, які також потребують виключення чи принаймні актуалізації. У кодексі і надалі буде передбачено, що українці мають право на житло «відповідно до Конституції УРСР»; що повноваження у галузі забезпечення житлом має Рада Міністрів СРСР, «місцеві ради народних депутатів» та інші органи, яких не існує у природі вже 20-30 років; що партизани, які воювали проти українців під час Визвольних змагань, мають право на пріоритетне отримання житла. І це далеко не вичерпний перелік норм, які потребують виключення із кодексу або приведення у відповідність до актуальних термінів.

У цьому плані більш привабливо виглядає законопроект «Про дерадянізацію законодавства» авторства Руслана Стефанчука. Цей проект, який стосується не лише Житлового кодексу, передбачає вилучення преамбули ЖК УРСР і його перейменування на Житловий кодекс України. На жаль, цей документ також вилучає далеко не всі застарілі та вже давно неактуальні норми з українського законодавства. Хоча варто відзначити, що виключення далеко не всіх анахронізмів – це понад 150 сторінок порівняльної таблиці! А тому цей проект, хоча і не вирішує проблему загалом, але може стати першим суттєвим кроком до її вирішення.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Мінекономіки опублікувало проект порядку запровадження державного регулювання цін.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде