Кабмін хоче монополізувати повноваження у сфері адміністративно-територіального устрою

14:40, 27 января 2021
Все, що стосується порядку вирішення питань у цій галузі, має проходити через уряд, і навіть без погоджень з Верховною Радою.
Кабмін хоче монополізувати повноваження у сфері адміністративно-територіального устрою
Джерело фото: agropolit.com
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Кабінет Міністрів України на своєму засіданні 27 січня підтримав проект Закону про порядок вирішення питань адміністративно-територіального устрою України, підготовлений Міністерством розвитку громад та територій України.

Декларованою метою даного актf є законодавче врегулювання сучасних засад адміністративно-територіального устрою України, порядку утворення, ліквідації, встановлення і зміни меж адміністративно-територіальних одиниць.

Автори законопроекту зазначають, що донині порядок вирішення питань у сфері адміністративно-територіального устрою регламентувався ще Указом Президії Верховної Ради Української РСР від 12 березня 1981 року № 1654-Х. Глобальна адміністративно-територіальна реформа, що проводиться сьогодні урядом, внесла докорінні зміни в старі реалії, і це потрібно узгодити з чинним законодавством.

Основні зміни стосуються порядку встановлення меж адміністративно-територіальних одиниць, визначення адміністративних центрів та затвердження територій територіальних громад.

Так, законопроектом вносяться зміни до Земельного кодексу України, згідно із якими обласні та районні ради втрачають повноваження встановлювати та змінювати межі сіл та селищ на своїй території. Ці функції переходять до Кабінету Міністрів України. Більше того, із статті 13 ЗКУ уряд пропонує прибрати положення про необхідність погодження пропозицій щодо встановлення меж із Верховною Радою.

Проекти землеустрою із встановлення меж адміністративно-територіальниходиниць  вже не треба буде погоджувати з місцевими радами чи державними адміністраціями. Рішення Кабміну про встановлення меж вже і буде таким погодженням.

Зміни торкнуться і порядку визначення та зміни адміністративного центру територіальних громад. Все так само вирішуватиме Кабінет Міністрів, однак, пропонується, щоб звернення про зміни були підтримані як мінімум двома третинами депутатів сільських, селищних або міських рад. Інакше вони не розглядатимуться.

Для оперативного вирішення взаємодії адміністративно-територіальних питань та питань у сфері будівництва запропоновано у недавно створену Єдину державну електронну систему у сфері будівництва включити Державний реєстр адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад України. Як відомо, адмініструє Єдину державну електронну систему у сфері будівництва Міністерство розвитку громад та територій.

У довершення формування свого монопольного становища у адміністративно-територіальних питаннях Кабмін пропонує внести зміни у Закон України «Про регламент Верховної Ради України», щоб усі зареєстровані законопроекти у сфері адміністративно-територіального устрою не могли розглядатися парламентом без одержання від уряду експертних висновків.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Литвиненко
    Олександр Литвиненко
    секретар Ради національної безпеки і оборони України
  • Наталя Бжассо
    Наталя Бжассо
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Володимир Біоносенко
    Володимир Біоносенко
    голова Миколаївського окружного адміністративного суду
  • Василь Кузь
    Василь Кузь
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Тетяна Фетісова
    Тетяна Фетісова
    суддя Черкаського апеляційного суду